Loading

Srpska heroina Milunka Savić

Pred njom su bili postrojeni pukovi. U slavu njenog imena podizane su zastave. Njene junačke i mladalačke grudi krasila su najveća srpska i francuska ratna odlikovanja: Karađorđeva zvezda sa mačevima, dva Ordena francuske Legije časti, francuski Ratni krst sa zlatnom palmom, dve Zlatne Obilićeve, Albanska spomenica.

A imala je obično ime: Milunka. Još od one dvanaeste, kad je Srbija ratovala s Turcima, pa trinaeste, kad se sudari s Bugarima, pa četrnaeste, kad navali Švaba, zvali su je i znali samo po imenu. Jedino je uz zvanična akta, uz predloge za odlikovanje ili u rešenju o njima stajalo prezime: Savić. Milunka Savić. Legenda.

Deo srpske istorije iz sudbonosnih godina. Ime zapisano u ratnim hronikama, izveštajima ratnih dopisnika.

Primer i inspiracija.

Godinu u kojoj se navršava vek od završetka Velikog rata, Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ započinje organizujući veče posvećeno Milunki Savić.
Pored predstavljanja knjige „Ordenje i ožiljci“ Milana Bogojevića, o velikoj srpskoj heroini govoriće Matija Bećković, književnik, te Mihailo Medenica, novinar. U programu učestvuje Gradski hor Inđije.

Organizatori programa su inđijska Biblioteka i Udruženje Kraljevina Srbija Opštinski odbor Inđija, a vreme održavanja je 18. januar 2018. godine, u 18 sati, u prostorijama Biblioteke. Ulaz je slobodan.