Loading

Издања 1983 – 2000

Прилози српској библиографији 18. века

Објављено 1983. године
Издавачку делатност Народне библиотеке „Др Ђорђе Натошевић“ везујемо за 1983. годину и објављивање зборника „Прилози српској библиографији 18. века“.
Наиме, саме речи поштованог Лазара Чурчића у поговору зборника биле су велики подстицај за даљи рад на издаваштву Библиотеке. Дословно, оне гласе: „Овом књигом бележи се почетак издавачке делатности „Народне библиотеке „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији и обeлежавају „Први сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића…“

Радослав Марковић: Православна српска парохија у Инђији крајем 1900. године

Објављено 1991. године
Репринт издања из 1901. године
„Православна српска парохија у Инђији крајем 1900. године “ је прво дело ове врсте везано за Инђију и од непроцењивог је значаја за изучавање њене историје. Касније ће ова књига послужити као основни извор за објављивање многих публикација из прошлости овог краја.
Репринт издањем Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ из Инђије се на један начин одужује проти Радославу Марковићу за оно што је учинио за писану реч и културу овог сремског места.“

Радослав Марковић: Срби у Срему и у осечкој околици по занимању ; Расподела земље у источном равном Срему

Објављено 1991. године
* Репринт издања из 1905. године ** Репринт издања из 1910. године
Публикација „Срби у Срему и у осечкој околици по занимању; Расподела земље у источном равном Срему од проте Радослава Марковића појавила се први пут 1919. године у издању Српске манастирске штампарије у Сремским Карловцима. Ово дело има велики значај за изучавање насеља у Срему и Војводини и сведочи о нама и нашем народу.

Десанка Максимовић: Чудесан свет

Објављено 1996. године
Избор и предговор Слободан Ж. Марковић
Нови Сад : Прометеј : Градска библиотека : Културно-просветна заједница Војводине ; Сремска Митровица : Библиотека „Глигорије Возаревић“ ; Вршац : Градска библиотека ; Рума : Градска библиотека ; Суботица : Градска библиотека ; Беочин : Библиотека „Јован Грчић Миленко“ ; Житиште : Народна библиотека ; Кула : Народна библиотека ; Неготин : Народна библиотека ; Смедерево : Народна библиотека ; Инђија : Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ ; Стара Пазова : Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ ; Ћуприја : Народна библиотека „Душан Матић“ ; Сомбор : Народна библиотека „Карло Бијелицки“ ; Ниш : Народна библиотека „Стеван Сремац“ ; Кикинда : Народна библиотека „Јован Поповић“

Ђорђе Војновић: Инђија у сећањима

Објављено 1997. године
Др Александра Вранеш као приређивач књиге Ђорђа Војновића „Инђија у сећањима“ изнела је на светлост дана уређене записе и сећања овог знаменитог Инђинчанина и тиме заинтересовала инђијску и ширу читалачку публику.
Објављивањем дела Ђорђа Војновића Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ се на неки начин и једним делом одужује успомени на овог значајног инђијског велепоседника и образованог преводиоца и библиофила.

Радослав Марковић: Православна српска парохија у Инђији крајем 1900. године, друго умножено издање (репринт издања из 1901. године)

Објављено 1998. године
Репринт издања из 1901. године
Репринт издања Православна српска парохија у Инђији крајем 1900. године. Ово дело је друго умножено издање, објављено у сусрет обележавању педесет година од смрти проте Радослава Марковића.

Сланкаменијада или ревмијаде једног купалишнога госта / сланопој Ст. Пазовскога

Објављено 1998. године
Репринт издања из 1909. године
Сланкаменијада или ревмијаде једног купалишнога госта / сланопој Ст. Пазовскога је један духовит и искрен људски запис у виду спева, писаног у осмерцу. Сведочи о томе да се Стари Сланкамен кроз историју мора спомињати и по бањи – купалишту, која је данас специјална болница за најтеже облике напокретности људског тела.
Написао ју је давне 1909. године Никола Илић.
Ово репринт издање је стигло као скромни допринос у обележавању 175-те годишњице од рођења др Ђорђа Натошевића.

Славко Гавриловић: Стара Инђија; Мирјана Лесек: Црква Ваведења Пресвете Богородице у Инђији

Објављено 1998. године
Сарадња са историчарем др Славком Гавриловићем и историчарем уметности др Мирјаном Лесек изнедрила је публикацију „Инђија од постанка до средине XIX века“ и „Црква Ваведења Пресвете Богородице у Инђији“.
Публикација сведочи о постанку Инђије као насеља и постанак и изградња цркве Ваведења Пресвете Богородице у Инђији, у периоду од постанка па све до средине 19. века.
У публикацију је увршћен попис домаћинстава из 1828. године.

Љубомир Иванчевић: Прилог проучавању Цркве Св. Николе у Старом Сланкамену

Објављено 1998. године
Црква Св. Николе у Старом Сланкамену спада у најстарије споменике ове врсте у Срему. Отуда проучавање овога споменика, његове историје, архитектуре, иконографије и осталих уметничких и научних вредности којима је црква у прошлости располагала, а некојима и данас располаже, има значаја и за укупно проучавање историје Срема.

У овом прилогу аутор је изнео важније моменте из културног и економског живота овог споменика у XVIII веку.

Јасмина Вукмановић: Нема лепше песме од бећарца

Објављено 1999. године
„А гле лоле, а гле рода мога,
а ја хтела да љубим другога!“
То је, како објашњава Јасмина Вукмановић, домаћица из Руме, био бећарац од кога је, пре 28 година, све почело. Од тада је накупила колекцију од 4.700 сремских бећараца и објавила три књиге.“Нема лепше песме од бећарца“ Јасмине Вукмановић је збирка која садржи 1500 бећараца и поскочица, сакупљених највећим делом из усмених извора.
Бећарце није преписивала него их је добијала од земљорадника, естрадних уметника, возача, студената и доктора наука.

Др Вјекослав Сајферт: Физика

Објављено 1999. године
Суиздавач Технички факултет «Михајло Пупин», Зрењанин
По речима аутора, овај уџбеник је предвиђен за студенте Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину. Поред тога могу га користити и студенти других факултета, где је програм сличан.

Душан Панковић: Лирски мемоари

Објављено 2000. године
Суиздавач ИП Матице српске, Нови Сад
2000. године у сарадњи са ИП Матице српске, Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ објављује књигу/мемоаре Душана Панковића „Лирски мемоари“ који представљају „потрагу за затуреним осећањима и заборављеним мислима“.
Аутор на самом почетку књиге поручује својим читаоцима: „Мемоари се пишу кад се неспокојан приправљаш за покој вечни, па ни сам не знаш зашто ти прошло пада као живо на памет. Можда зазиваш прохујало да њиме одужиш крај? Распиње ме мистерија преживљеног и проживљеног и не могу отићи док се истини не одужим… Сан, маштање, емоције су… предмет овог писанија мога, па ипак, мислим, да су и историја.“