Loading

Издања 2011 – 2020

Дејан Вукићевић: Завичајни фондови

Објављено 2011. године
Суиздавач ЈП Службени гласник Београд
Књига др Дејана Вукићевића тежи да са што више аспеката осветли феномен завичајних фондова, да обухвати све што има икаквих додирних тачака са њима, те да се они сами сагледају у својој развојној перспективи.
Књига Завичајни фондови представља верзију истоимене докторске дисертације коју је аутор одбранио 2010. године на Филолошком факултету у Београду.

Живан Пашић: Чортановачка црква

Објављено 2011. године
Суиздавач Завичајно друштво „Козарица“
„Аутор је покушао да реконструише постојање цркве у данашњим Чортановцима, од почетка XVIII века где се лагано учвршћује хришћанска власт после изгона Турака са ових простора до подизања православног храма који на својим темељима постоји на истом месту и данас. Аутор је успео и да реконструише време и процес развоја храма, како његове изградње, укаже на проблеме са којима су се сусретали мештани па до постављања иконостаса, црквених звона и на крају, сатова на торњу. Хроничар, истраживач и заљубљеник у своје родно место, своје Чортановце, Живан Пашић сачинио је једну добру, препуну разних података, догађаја и личности, уз то лепо и богато илустровану монографију на ползи свим Чортановчанима, али и шире, свима онима који Чортановце воле, а њих није мало.“

Мирослав Филиповић: Живот на реци

Објављено 2012. године
„….. Главни јунак ове надахнуте приче је, у ствари Дунав, са помоћницима који причу потпомажу: говорљив, упућен и радознао наратор и његов брод, неизбежни капетан „насукан“ на обали, кафаница, и сеансе, уз пиће, рибље специјалитете, добру музику, и неизбежне даме које долазе у овај рај са неподељеном жељом да се ту задрже дуже од једне, мале, обичне авантуре…..“

Школа број 1: ОШ „Петар Кочић“ Инђија

Објављено 2012. године
Монографија о 230 година постојања школе.

Ана Вукајловић: На чудесном путу

Објављено 2013. године
Први роман наше суграђанке Ане Вукајловић, професорке књижевности у пензији, На чудесном путу је дирљива прича о љубави у данашњем суровом времену. Прича о Марији, девојци изузетне физичке а надасве духовне лепоте, која преживљава тешку саобраћајну несрећу али и после тога не пада духом. Наставља да ради и призива праву, искрену љубав. У томе јој помаже завештање деда Јанка, захваљујући коме проводи на летовању судбоносне дане са Андрејем…

Вељко Грујић – Веџа: Троскок у вис

Објављено 2014. године
Савременик развоја свог родног места, дечак, младић и човек који је најлепше тренутке свог живота проживео овде, пред чијим очима се Инђија развијала, мењала, па и губила своје атрибуте који су је чинили баш онако пожељном за живот, игру, љубав, музику и дружење, Вељко Грујић Веџа прича са пуно емоција о прошлости која је лаким троскоком у вис постала садашњост. Тај процес неумитно тече, и ово садашње брзо пролази и још брже бива заборављено.
Књига обилује аутентичним подацима о људима и догађијама, бројним фотографијама. Оно најважније што књига „Троскок у вис“ има јесте дубока емотивност, пуно љубави и опраштања, помало горчине и пуно племенитости.

Милош Рунић: Боје душе

Објављено 2014. године
Прва самостална збирка поезије даровитог младог песника из Инђије.

Душко Лупуровић: Страдање Срба из Бешке почетком Првог светског рата

Објављено 2014. године
Суиздавач: Завичајно друштво „Стара Бешка“
Трагајући за информацијама о страдању Срба из Бешке почетком Првог светског рата, аутор Душко Лупуровић наишао је на велики број докумената, рукописа, новинских чланака и делова књига и монографија. Пронађену грађу је сложио хронолошки, изабрао најрепрезантативнија документа и објавио их онако како су написана у ориганалу. Септембра 1914. године на Петроварадинској трвђави стрељани су Бешчани: Светозар Дујановић, парох, Владимир Марковић, бележник, Светозар Бојић, кројач, Владимир Рац, поседник, Милан Варићак, студент ветерине и Даница Јовановић, сликарка. Сто година након овог великог страдања књига Душка Лупуровића представља снажан допринос да њихова жртва не буде прекривена велом заборава.

Ана Вукајловић: Не знам шта ми би

Објављено 2015. године
„…Кроз двадесет и једну причу, на преко 150 страница, са великом лакоћом, једноставним кратким реченицама Ана нас са пуно домишљености и духовитости уводи у свет једне домаћице, њене односе са члановима породице, са комшиницама, пријатељицама, рођацима, на пијаци, на путовањима…“

Ратко Рацковић: Војновићи: духовници, трговци и поседници

Објављено 2016. године
Књига прати успоне и падове породице Војновић, значајне како за инђијску, тако и за румску општину. Од зачетника фамилије буђановачког пароха Петра, који је подигао цркву у овом сремском селу далеке 1763. године, преко епископа темишварског Георгија, те бројних духовника, сенатора, трговаца, начелника и бележника румског магистрата, до бечког и америчког странствовања Георгија, трговца, који по повратку у Срем стиче посед. И све тако до последњег изданка фамилије Војновић, Георгија, Ђорђа, који је оставио легат Инђији, кућу и личну библиотеку.

Ана Берта: Да ми срцу буде близу

Објављено 2016. године
Четврта збирка поезије Ане Берте.     

„…Живот је најлепши мираз који нам се рођењем дарује, поручује песникиња и наша суграђанка Ана Берта. Својом поезијом и уметничким даровима Ана ће овај наш несавршени свет учинити бољим и хуманијим…“

Филип Петровић: Балеринин ход

Објављено 2017. године
Први роман младог аутора из Инђије Филипа Петровића „Балеринин ход“ психолошки је трилер, који кроз причу главног јунака Давида говори о тражењу сврхе, односу према животу и начину живота, нечему што његов отац описује као „Moira maniya fatum“. Судбина. Ипак, љубав као кула свепостојања се највише прожима са свих аспеката, родитељска, младалачка и на крају… смртна? Маштовита реалност која држи пажњу.

Јован-Бата Божић, Станко Матијевић: Првих 20 година : историјат инђијског rock ‘n’ rolla

Објављено 2017. године
Књига представља својеврстан истраживачки подухват којем су приступили аутори не би ли од тамних сенки заборава сачували једно по свему посебно и драгоцено време, ангажоване и енергичне младе људе, истинске љубитеље rock ‘n’ roll музике и надарене уметнике. „Првих 20 година : историјат инђијског rock ‘n’ rolla“ прави је алманах у који је стало безброј имена музичара који су свим срцем и душом градили rock ‘n’ roll сцену у Инђији и околини. Неки од њих више нису живи, те књига уједно и чува сећање на њих.

Предраг Бањеглав: Љубав и снови

Објављено 2018. године
Збирка љубавне поезије завичајног аутора Предрага Бањеглава који је до сада објавио осам књига (две збирке песама, једну збирку прича и пет романа). Срем и Фрушка гора честа су тема његовог књижевног стваралаштва, а језик којим пише једноставан је, јасан, сажет и сликовит, богат локализмима којима чува идентитет Срема.

Милан Обрадовић: Међу Моравама пут

Објављено 2019. године
Занимљиво путописно штиво, у прози и стиху, писано са пуно љубави, пажње према историјским чињеницама и чистоти језика. Отац са своје двоје деце путује бициклом стазама и путевима светих Ћирила и Методија. Отац Војислав Билбија у рецензији књиге наводи: „Господу слава и хвала да се појавила овако топла и мила лектира. „Међу Моравама пут“ је прекрасна прича љубави родитеља и дјеце кроз њихово путовање пуно романтичних догодовштина, обогаћена објашњењем дивних ријечи, оригиналних илустрација, а све то је изашло из срца и душе аутора.“

Само смо се играли – Предшколска установа „Бошко Буха“ Инђија: 40 година постојања 1979-2019

Објављено 2019. године
Монографија објављена поводом обележавања 40 година постојања предшколске установе „Бошко Буха“ у Инђији.

Симо Поткоњак: Самоубиство писца

Објављено 2019. године
„…Самоубиство писца је роман из београдског живота, осликан у пројекцији црнобело, на простору између Карађорђеве улице и Славије, у коме се разазнаје безнађе са примесама задовољења малим, упркос тежњама да се досегну веће вредности. У роману се настоји пронаћи сиже за причу о егзистенцији и онеобичавању препознавања ововременог света…“

Илинка Г. Вуковић: Срце преслице

Објављено 2019. године
Збирка поезије песникиње и новинарке Илинке Г. Вуковић. Ауторка до сада осам написаних књига песама („Ни прва ни последња”, „Изостављена реч”, „Онда, онде”, „Замак блискости”, „Сребрно седло”, Илинике, „Папуче од маховине”, Мала антологија поезије песника радника ПТТа). Модерна и присна читаоцима ауторка је још једном потврдила умеће у стиховању и неговано умеће стварања поезије.

Соколско друштво „Српски соко“ из Инђије – 80 година од оснивања Соколског дома у Инђији

Објављено 2019. године
Каталог изложбе Соколско друштво „Српски соко“ из Инђије – 80 година од оснивања Соколског дома у Инђији

Ана Вукајловић: Сенке љубави

Објављено 2019. године
Шеста књига наше суграђанке Ане Вукајловић.
У роману Сенке љубави, ауторка нам поручује: „Сенке се најчешће брзо заборављају, или се губе у тмини прошлости, а светлост носимо цео живот у срцу, да нас греје, да нам помогне да боље сагледамо наше одлуке, да смисленије и слободније корачамо светлошћу обасјаном стазом живота.“

Пр02диши

Објављено 2019. године
ПР02ДИШИ, приручник о начину организовања и испуњавању свих законских обавеза за акције сађења на нивоу локалне заједнице. Ауторке публикације Љубица Тркуља и Александра Поповић, мастер инжењери пејзажне архитектуре, чланице Удружење „Инђијатива“ указале су на подручја за садњу на територији инђијске општине, израдиле каталог биљних врста које су подесне за садњу на подручју Леја, површине на ободу градске зоне, дале стручне савете како засадити и неговати засађено дрво, те навеле неколико изузетно значајних и занимљивих информација о животу биљака и њиховим међусобним релацијама у шумским системима.

Зорица Петровић: Мој лет је могућ: збирка прича о променама кроз фрактални цртеж

Објављено 2020. године
Метода фракталног цртежа је нови облик арт терапије. Терапијску методу осмислила је Татјана Полујахтова, клинички психолог и породична терапеуткиња.
Искуства цртања фрактала говоре о ослобађању креативног потенцијала, јачању самопоуздања, мотивације и воље, смањењу стреса и напетости, развијању толеранције, повећању емпатије, развоју фине моторике, когнитивних функција, опажања и много других…
Ова збирка прича сведочи о мноштву наведених својстава које су фрактални цртачи, ауторкини ученици, искусили на себи и поделили са нама.

Мирела Јаковљевић: Сачувано Љ

Објављено 2020. године
Пета по реду збирка љубавне поезије завичајне ауторке Миреле Јаковљевић.
„…Сачувано Љ у лирским песмама Миреле Јаковљевић је Љ као љубав и као основни мотив ове надахнуте и као прозрачном маглом обавијене поезије, свевремене, за јуче, за данас, за сутра…“