Loading

Издања 2001 – 2010

Антон Н. Лукић: Инђија Indigena: записи и предања

Објављено 2002. године
Суиздавач „Српска књига“, Рума
Монографију Инђија = Индигена : записи и предања. Народна библиотека је објавила у сарадњи са Српском књигом из Руме. Ово вредно дело написао је Антон Лукић, врсни хроничар, који је свој вишедеценијски рад преточио у ову књигу и њоме обрадовао своје суграђане и све оне који воле Инђију и желе да сазнају о њеној прошлости што више.
На преко 600 страница аутор поклања читаоцима своја сазнања и успомене осамдесетогодишњег живота у Инђији.

Душан Панковић: Епикур : роман о путу по усебији и околини

Објављено 2002. године
Суиздавач ИП „Светови“, Нови Сад
Роман Епикур је унутрашња и спољна повест једног времена које захвата распон од Другог светског рата до данас. Испричан у првом лицу, он у своју оптику асимилује низ завршених и незавршених повести многих актера, протагониста и антагониста, поменутог времена.
Епикур је контроверзно трагање за смислом, слободом, слободном вољом, у метежу насиља и друштвених принуда. Странице овог романа делују као узбудљиво сведочанство о крају једног века и његовим потресним и болним химерама.

Др Вјекослав Сајферт: Инструментација I

Објављено 2002. године
Суиздавачи: Технички факултет „Михајло Пупин“, Зрењанин, Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“, Зрењанин
Уџбеник намењен студентима Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину, смер Управљање техничким системима у медицини.

Др Вјекослав Сајферт: Збирка задатака из физике

Објављено 2002. године
Суиздавачи: Технички факултет „Михајло Пупин“, Зрењанин, Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“, Зрењанин
Збирка задатака из физике намењена студентима Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину, али може послужити и студентима сродних факултета, где је програм курса физике сличан. Такође може послужити и као корисна литература за пријемне испите на факултетима.

Др Вјекослав Сајферт: Практикум из физике

Објављено 2002. године
Суиздавачи: Технички факултет „Михајло Пупин“, Зрењанин, Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“, Зрењанин
Практикум из физике намењен студентима Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину, али може послужити и студентима сродних факултета, где је програм курса физике сличан.

Павле Соларић : Поминак књижески : фототипско издање књиге из 1810. године

Објављено 2003. године
Уводна студија и регистри Лазара Чурчића, поговор Александре Вранеш
Поминак књижески Павла Соларића је фототипско издање књиге из 1810. године. Библиотека се одлучуила да изда ово репринт издање због изузетног доприноса библиографији овог знаменитог библиографа.

Прилози о устанку Карађорђевом

Објављено 2004. године
Поводом прославе два века од Првог српског устанка, Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ је дала свој допринос обележавању великог јубилеја нашег народа објављивањем публикације Прилози о устанку Карађорђевом коју је уредио Душко Лупуровић, председник Завичајног друштва „Стара Бешка“.

Сава Панковић; Аца Михајловић: Нови Карловци : 250 година постојања

Објављено 2004. године
Књига је објављена поводом двестапедесетогодишњице досељавања предака становништва Саса. Написана је по литератури која је ауторима била на располагању, чистим језиком и јасним стилом.
Ова завичајна читанка осликава прошлост насеља и његових становника.
Аутори књиге су имали циљ да укратко напишу историјски преглед села од времена кад је насељу промењено име из Саса у Нове Карловце, па све до Другог светског рата.

Радослав Марковић: Приповетке

Објављено 2005. године
Репринт издање
Поводом 140 година од рођења Радослава Марковића, а на иницијативу његовог потомка Жорж Бранислава, Библиотека је у част и помен нашег цењеног и незаборављеног проте објавила репринт издање три његове приповетке, под насловом Приповетке.
Ово репринт издање је урађено са ауторових књига које се брижно чувају у легату Ђорђа Војновића.Садржај:
* Госпоја Персин план
* На клизаву путу
* Браћа

Душан Панковић: Саске скаске

Објављено 2005. године
Суиздавачи: Фондација Гимназије у Инђији, Издавачка радионица „Свитак“, Пожега
…Јунаци ових прича нису ни „бивши људи“ Максима Горког, ни „божји људи“ Боре Станковића, али су довољно занимљиви за литерарну обраду. Из обиља материјала писац је издвојио оно што му се учинило најинтересантнијим, или чега се најрадије сећао. Поступио је управо онако, како је познати политичар и писац, Слободан Јовановић, рекао пишући о Вуку Караџићу: „Лако је бележити оно што се види, али је тешко видети оно што вреди да се забележи…

Ђорђе М. Девић: Тако је било

Објављено 2006. године
Архитектонско-литерарно остварење, књига Тако је било, је мемоарска проза добродошла сваком завичајном књижном фонду, још једно дело, врло значајно за инђијско књижевно наслеђе. Она је добро штиво за ишчитавање, а посебно је добродошла као сведочанство способности сагледавања једног прошлог времена и свега онога што је оно са собом носило.

Ана Вукајловић: Брисање суза : приче о разводу

Објављено 2006. године
Приче за жену и о жени. Измамљују сузе.
Препуне су снажних емоција.
Приче о храбрости, искрености и простодушности.

Александра Стећук: Свет маште

Објављено 2006. године
Прва самостална збирка поезије талентоване младе песникиње.

Јасна Јованов: Даница Јовановић

Објављено 2007. године
Суиздавачи Спомен збирка Павла Бељанског, Нови Сад, TOPY, Београд, Војно-издавачки завод, Београд
У сликарству Данице Јовановић (Бешка, 1886 – Петроварадин, 1914), ауторка књиге др Јасна Јованов открила је неке мало познате или пак сасвим непознате елементе, на којима се темељи идеологија српске модерне уметности, чиме су знатно обогаћена досадашња скромна сазнања о делу трагично преминуле уметнице, страсно посвећене уметности.
Током кратког стваралачког периода Даница Јовановић је остварила седамдесетак слика рађених у духу минхенске сликарске школе, експресионистичке поетике, са повременим назнакама симболизма, чиме се сврстава међу најзначајније српске сликарке са почетка двадесетог века.
Захваљујући овој књизи, љубитељи уметности имаће прилике да се детаљније упознају за животом и стваралаштвом једне од представница почетака модерне уметности у Војводини.

Слободанка Рунић: Зимски блуз

Објављено 2007. године
Збирка савремене поезије надахнуте песникиње из Инђије.

Међу вама – ми!

Објављено 2007. године
Радови ученика 7. разреда Основне школе „Душан Јерковић“ у Инђији, настали у оквиру школског пројекта „Међу вама – МИ!“ реализованог током 2005/06. школске године.

Душан Панковић: Поглед с Чаробног брега

Објављено 2009. године
Суиздавач „Свитак“ Пожега
Поглед с Чаробног брега представља четврту по реду књигу прозе нашег угледног библиографа и књижевника, Душана Панковића.
Реч је о дневничким записима бележеним на Фрушкој гори, у Институту за плућне болести у Сремској Каменици. Њен садржај се може схватити као осврт на универзалне проблеме: људске егзистенције, филозофије, науке и уметности, специјално оне које је потенцирао XX век и у којима је писац, понекад, имао и своју ролу. То је фреска Еденског врта и Маслинске горе XX века из Фрушкогорске перспективе.

Наташа Милановић: Таксономија и усвајање појмова

Објављено 2009. године
Суиздавач „Задужбина Андрејевић“ Београд
Ауторка у монографији Таксономија и усвајање појмова разматра утицај Блумове таксономије као модела у креирању наставног процеса којим је могуће ефикасно дефинисати и оперионализовати наставне садржаје и активности у својству успешног формирања елементарних математичких појмова.
Рад је изузетно значајан за наставу математике јер у примени унапређује наставну праксу, нарочито на почетку основног образовања ученика.

Александар Михајловић: Фудбалски клуб Железничар и 96 година фудбала у Инђији

Објављено 2009. године
Монографија настала из жеље аутора, професора у пензији и великог љубитеља фудбала, да сачува од заборава збивања у инђијском фудбалу, а самим тим, и баци више светла на прошла времена.
Фудбалска хроника, стара скоро сто година, хронолошки постављена у циљу приказивања прошлог времена. Документација је добро сређена по табелама и допуњена фотографијама.

Добрило Аранитовић: Библиотека као огледало васељене

Објављено 2009. године
Суиздавач ЈП Службени гласник Београд
Књига Библиотека као огледало васељене нуди 46 огледа из савремене руске науке о библиотекарству, организованих у девет тематских целина, од најопштијег, филозофског приступа библиотекарству до посебних стручних тема, као што су библиографија, читање и библиотерапија.
Текстови објављени у овој књизи превазилазе стручну библиотекарску проблематику и могу бити подстицајни ширем интелектуалном кругу, књижевним критичарима, педагозима, психолозима, филозофима, социолозима, свима онима које занимају феномени књиге и читања, али и промене епохалне парадигме у контексту информатичког друштва и постмодерне као његовог духовног еквивалента, каже у предговору проф. др Жељко Вучковић.

Милан Марковић и група аутора: Летандур

Објављено 2009. године
Са жељом да се промовише млађа генерација инђијских уметника организован је Фестивал уметности младих Арт фест Летандур.
На Фестивалу је окупљена већа група младих уметника писаца, сликара, музичара, глумаца и оних који прате савремено уметничко стваралаштво.
Током вишенедељних сусрета, група младих ентузијаста је успела да произведе књижевну грађу која је послужила као основа за експериментално дело у оквиру пројекта Летандур.
Као један од резултата рада на овом пројекту, светлост дана је угледала књига Летандур.

Група аутора: 250 година школе у Новим Карловцима (Сасама)

Објављено 2009. године
Поводом јубилеја, 250 година постојања школе „Слободан Бајић Паја“ објављена је књига 250 година школе у Новим Карловцима (Сасама).
Ова књига има задатак да отвори сећање на минуло време, историју школе и почетак писмености у Новим Карловцима (Сасама).
Обилује сликама и хронолошки сређеним подацима о свима онима који су један део живота провели у овој установи. Посвећена је учитељима, наставницима, вероучитељима као и ђацима школе.

Проф. др Жељко Вучковић; доц. др Нада Тодоров: Култура читања у времену интернета

Објављено 2010. године
Ова књига бави се културом читања, књигама и библиотекама у времену интернета, са библиолошког, педагошког и комуниколошког аспекта.

Садржај књиге нуди нам два рада која се баве смислом читања и мисијом књига и библиотека у дигиталној ери. Затим следе четири прилога са резултатима емпиријских истраживања о читању деце, о ставовима основаца и средњошколаца према читању, о коришћењу школских библиотека као фактору постигнућа ученика и о улози библиотека и интернета у образовању студената. Два закључна рада преиспитују информатичку писменост и будућност књиге и читања.

Група аутора: 250 година школе у Новим Карловцима (Сасама)

Објављено 2010. године
2. допуњено издање
Поводом јубилеја, 250 година постојања школе „Слободан Бајић Паја“ објављена је књига 250 година школе у Новим Карловцима (Сасама).
Ова књига има задатак да отвори сећање на минуло време, историју школе и почетак писмености у Новим Карловцима (Сасама).
Обилује сликама и хронолошки сређеним подацима о свима онима који су један део живота провели у овој установи. Посвећена је учитељима, наставницима, вероучитељима као и ђацима школе.

Ана Берта: Трагови традиције

Објављено 2010. године
Књига „Трагови традиције“ представља сведочење о традицији и култури Мађара у Војводини кроз призму властитог сећања aуторке.

Aуторка је велики део живота провела у мултикултуралном селу Марадик, те уз аутобиографске елементе, она у књизи пружа и обиље етнолошких података. Ана Берта задире у разнолике сфере живота кроз своју причу: сазнајемо о рађању и одрастању, о првом сусрету са возом и другим сусретима и растанцима, о дућанима, пијацама и вашарима, о мађарским сватовима, о радостима и тугама живота на салашима, о молерају, баштованству, кулинарству, о љубави према равници и завичају. Своја казивања ауторка је обогатила обиљем фотографија на којима су забележени важни тренуци из живота породице и околине.
Књига Трагови традиције Ане Берте представља допринос етнологији краја у коме живи и својеврсно је завештање потомцима – она будућности поклања прошлост.

Милан Стојисављевић: Вечна шума, вечна река, вечни људи

Објављено 2010. године
Књига сећања Милана Стојисављевића „Вечна шума, вечна река, вечни људи“, својеврсно је сведочење о једном времену и људима тог времена.

На врло аутентичан начин аутор приповеда о Дунаву и Чортановцима – реци и шуми, о култу воде и шумским легендама, о викендицама и кафанама, о сусретањима, о повезаности човека са природом, о поезији и музици. Приповедање Мише Стојисављевића је спонтано, а креће се у два правца – ка унутрашњем свету, дубоко интимном и ка спољашњем, општем, свеприсутном и свима познатом. Кроз атмосферу врло особену, на тренутке прожету хумором, аутор истовремено исписује оду природи, биографију људи драгих му и познатих, као и аутобиографију и показује нам лице једне стварности која измиче.

Александар Мијалковић: Имам право да ми буде криво

Објављено 2010. године
Kњига „Имам право да ми буде криво: афоризми за децу“ друга је ове врсте у ауторовом опусу, а афоризми су му превођени на енглески и руски језик и објављени у многим антологијама.

Тематски, књига је подељена у пет целина (поглавља) и свака од њих је насловљена по једним афоризмом: „Рано детињство је најважнија ствар у животу сваког човека и најдужа ствар у животу сваког детета“, „Волим школу, али то је неузвраћена љубав“, „Ја хоћу да будем ја! И обрнуто“, „Прва половина живота прође у везивању. Од пертли до кравате. Другу половину живота користиш за распетљавање“ и „На крају живота многи подетиње, али највећи део осталих којима то смета се никада не уљуде“.

Чувајући нетакнуто зрно детињег у себи, Мијалковић је успео да створи интелектуално-хумористично дело доступно широкој читалачкој публици. Његови афоризми су „час говор детета, час одраслог човека“. Често случајно изговорене реченице у овом случају постају моћно средство изражавања и то је „добар пример како се излази из сигурних, доброуходаних, окамењених говорних жанрова“.

Јовановић, Пера: Баронове приче / Бароноске парамича

Објављено 2010. године
Књига поезије аутора Пере Јовановића Барона.
Књига садржи песме на српском и ромском језику.

Мирјана Јовановић: Поезија живота

Објављено 2010. године
Збирка поезије Мирјане Јовановић, дугогодишњег професора књижевности.
Књига је обогаћена сликарским умећем Фрање Сотелија.

Ана Вукајловић: Неко у пролазу

Објављено 2010. године
Књига Ане Вукајловић Неко у пролазу писана је једноставним језиком, искрено и са пуно емоција. Љубав, искушења, снага вере, трагични догађаји, тајне – једном речју ЖИВОТ, то је главна тема ове књиге.
У свакој од пет новела неко у пролазу промени ток приповедања, измени живот главне јунакиње, трајно, али и само трен, понекад боле, али и доносе срећу.Збирка приповедака Неко у пролазу је трећа књига инђијске списатељице.