Loading

Инђијска Библиотека као успешан библиографски центар

Дугогодишње трајање регионалног научно стручног скупа Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића употпунила су два управо објављена издања.

Једно је редовни Зборник радова Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића 2016, са скупа одржаног 18. новембра 2016. године. Ово је двадесети по реду Зборник радова од далеке 1983. године, када је инђијска Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ започела свој истрајни рад као библиографски центар. Поред образложења за Награду „Душан Панковић“ и библиографије радова добитнице, те речи захвалности лауреаткиње Марије Јованцаи, Зборник радова доноси тридесетитри стручна и научна рада саопштена на Двадесетим Сусретима библиографа. Главни уредник је др Дејан Вукићевић, а одговорни уредник Бранислава Танасић.

Објављивањем двадесетог броја Зборника радова библиографа наметнуло се као неминован след израда библиографије свих до сада објављених Зборника. Тог посла прихватиле су се Марија Јованцаи и Гордана Ђилас, дугогодишњи библиографи и сараднице Сусрета библиографа. Тако је настала Библиографија Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића : 1983-2016, која садржи 529 јединица.

Ауторке ове Библиографије истичу у предговору: „Са данашњег становишта може се рећи да настанак Сусрета има културно-историјски значај, а да појава зборника радова са стручних скупова, као и појава сваке друге књиге, представља важан културни догађај…. Библиографија Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића показује да, упркос свим недаћама, библиографи опстају на свом библиографском и тако важном послу који захтева темељитост, педантност, потпуну посвећеност и концентрацију и који се одвија у тишини. То библиографији као научној дисциплини даје вредност и значај и осигурава јој место у научноистраживачком раду.“

Средства за објављивање ове две публикације обезбедило је Министарство културе и информисања републике Србије.