Loading

Српска хероина Милунка Савић

Пред њом су били постројени пукови. У славу њеног имена подизане су заставе. Њене јуначке и младалачке груди красила су највећа српска и француска ратна одликовања: Карађорђева звезда са мачевима, два Ордена француске Легије части, француски Ратни крст са златном палмом, две Златне Обилићеве, Албанска споменица.

А имала је обично име: Милунка. Још од оне дванаесте, кад је Србија ратовала с Турцима, па тринаесте, кад се судари с Бугарима, па четрнаесте, кад навали Шваба, звали су је и знали само по имену. Једино је уз званична акта, уз предлоге за одликовање или у решењу о њима стајало презиме: Савић. Милунка Савић. Легенда.

Део српске историје из судбоносних година. Име записано у ратним хроникама, извештајима ратних дописника.

Пример и инспирација.

Годину у којој се навршава век од завршетка Великог рата, Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ започиње организујући вече посвећено Милунки Савић.
Поред представљања књиге „Ордење и ожиљци“ Милана Богојевића, о великој српској хероини говориће Матија Бећковић, књижевник, те Михаило Меденица, новинар. У програму учествује Градски хор Инђије.

Организатори програма су инђијска Библиотека и Удружење Краљевина Србија Општински одбор Инђија, а време одржавања је 18. јануар 2018. године, у 18 сати, у просторијама Библиотеке. Улаз је слободан.