Loading

Predstavljanje monografije MAESTRO BRANKO MARKOVIĆ

Branko Marković (1919–1993), po obrazovanju pravnik, po sudbini igrač, jedna je od ključnih ličnosti koja je svojim izvođačkim, istraživačkim, umetničkim i pedagoškim radom obeležila istoriju i praksu scenske narodne igre u Srbiji.

Značajan doprinos dao je u Baletu Narodnog pozorišta, gde se kao karakterni igrač ostvario u ulogama Tibalda (Romeo i Julija), Momka (Licitarsko srce), Kneza (Balada o srednjovekovnoj ljubavi) i drugim.

Nezaobilazan je doprinos Branka Markovića u stvaranju novog pravca u kreiranju koreografija jugoslovenskih narodnih igara. Davao je veliku važnost pokretu celog tela, zadržavajući pritom sve osobenosti narodne igre. Zahvaljujući njegovim koreografskim delima, poput  Vranjanske svite, Makedonskog ora, Brankovog kola, Era s onog svijeta, Rugovske svite, Arhaične Crne Gore, Banatskih motiva, Igara iz Šumadije, Linđa i mnogih drugih, ceo svet je upoznao igre sa prostora nekadašnje Jugoslavije i to na brojnim prestižnim svetskim scenama.

Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji i Kulturno-umetničko društvo „Soko“ Inđija organizuju predstavljanje monografije Maje Krasin Matić i Vesne Bajić Stojiljković MAESTRO BRANKO MARKOVIĆ. O knjizi govore Maja Krasin Matić, etnomuzikolog i etnokoreolog, Dr Vesna Bajić Stojiljković, etnomuzikolog, kao i Dajana Kostić, koreograf. U programu učestvuje KUD „Soko“ Inđija. Moderator je Vesna Stepanović.

Velika sala Kulturnog centra Inđija, 1. mart 2018. godine, u 18 sati.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!