Loading

Представљање монографије МАЕСТРО БРАНКО МАРКОВИЋ

Бранко Марковић (1919–1993), по образовању правник, по судбини играч, једна је од кључних личности која је својим извођачким, истраживачким, уметничким и педагошким радом обележила историју и праксу сценске народне игре у Србији.

Значајан допринос дао је у Балету Народног позоришта, где се као карактерни играч остварио у улогама Тибалда (Ромео и Јулија), Момка (Лицитарско срце), Кнеза (Балада о средњовековној љубави) и другим.

Незаобилазан је допринос Бранка Марковића у стварању новог правца у креирању кореографија југословенских народних игара. Давао је велику важност покрету целог тела, задржавајући притом све особености народне игре. Захваљујући његовим кореографским делима, попут  Врањанске свите, Македонског ора, Бранковог кола, Ера с оног свијета, Руговске свите, Aрхаичне Црне Горе, Банатских мотива, Игара из Шумадије, Линђа и многих других, цео свет је упознао игре са простора некадашње Југославије и то на бројним престижним светским сценама.

Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији и Културно-уметничко друштво „Соко“ Инђија организују представљање монографије Маје Красин Матић и Весне Бајић Стојиљковић МАЕСТРО БРАНКО МАРКОВИЋ. О књизи говоре Маја Красин Матић, етномузиколог и етнокореолог, Др Весна Бајић Стојиљковић, етномузиколог, као и Дајана Костић, кореограф. У програму учествује КУД „Соко“ Инђија. Модератор је Весна Степановић.

Велика сала Културног центра Инђија, 1. март 2018. године, у 18 сати.

Улаз је слободан. Добро дошли!