Loading

Predavanje Dejana Ristića

Povodom obeležavanja velikog jubileja – 630. godišnjice Kosovske bitke, Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji organizuje predavanje istoričara Dejana Ristića ,,Kosovska bitka – između istorijske stvarnosti i mita“.

Kosovska bitka, do koje je došlo tog znamenitog 15. (28.) juna 1389. godine, na lokalitetu koji je u naše vreme poznat pod nazivom Gazimestan, bez ikakve sumnje predstavlja jedan od najznačajnijih događaja čitave nacionalne povesnice. Taj sudbinski okršaj Srba i Turaka postao je u narednim vekovima neraskidivi deo kolektivnog sećanja Srba, ali i njihovog identiteta.

Zanimljivo je da je u vezi sa Kosovskom bitkom nedovoljno toga poznato, ali u vremenu koje je nakon nje usledilo mnogo je domaštano, mitologizovano i opevano.

Pregršt je narodnih verovanja, legendi i mitova koji se nalaze u neposrednoj vezi sa ovim presudnim događajem. Njih je toliko da se namah čini kako je, makar sa ove vremenske distance, skoro pa i nemoguće razlučiti šta je u svemu tome zapravo istorijska istina, a šta mit ili legenda.

Dejan Ristić je istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista, jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, državnog sekretara za kulturu i brojne druge u Vladi Republike Srbije. Autor većeg broja naučnih radova i knjiga među kojima se posebno izdvaja ,,Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941.“, a ovih dana pažnju javnosti pleni njegova tek objavljena knjiga „Mitovi srpske istorije“, u kojoj autor reflektorima istorijskih naučnih činjenica osvetljava dvadeset tradicionalnih mitologiziranih događaja.

Predavanje će biti održano u čitaonici Narodne biblioteke „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, 19. septembra 2019. godine, u 18 sati.