Loading

Предавање Дејана Ристића

Поводом обележавања великог јубилеја – 630. годишњице Косовске битке, Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији организује предавање историчара Дејана Ристића ,,Косовска битка – између историјске стварности и мита“.

Косовска битка, до које је дошло тог знаменитог 15. (28.) јуна 1389. године, на локалитету који је у наше време познат под називом Газиместан, без икакве сумње представља један од најзначајнијих догађаја читаве националне повеснице. Тај судбински окршај Срба и Турака постао је у наредним вековима нераскидиви део колективног сећања Срба, али и њиховог идентитета.

Занимљиво је да је у вези са Косовском битком недовољно тога познато, али у времену које је након ње уследило много је домаштано, митологизовано и опевано.

Прегршт је народних веровања, легенди и митова који се налазе у непосредној вези са овим пресудним догађајем. Њих је толико да се намах чини како је, макар са ове временске дистанце, скоро па и немогуће разлучити шта је у свему томе заправо историјска истина, а шта мит или легенда.

Дејан Ристић је истакнути историчар, преводилац и сценариста, један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем. Обављао дужности управника Народне библиотеке Србије, државног секретара за културу и бројне друге у Влади Републике Србије. Аутор већег броја научних радова и књига међу којима се посебно издваја ,,Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941.“, а ових дана пажњу јавности плени његова тек објављена књига „Митови српске историје“, у којој аутор рефлекторима историјских научних чињеница осветљава двадесет традиционалних митологизираних догађаја.

Предавање ће бити одржано у читаоници Народне библиотеке „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији, 19. септембра 2019. године, у 18 сати.