Loading

Predstavljanje knjige „Običaji, vjerovanja i svakodnevi život Srba na Kordunu“ Mileta Bosnića

Između Petrove gore i Kapele, sve od srednje Une pa do Karlovca, gde teku Korana, Kupa, Mrežnica, Dobra i Glina, tamo je Kordun.

Za knjigu „Običaji, vjerovanja i svakodnevni život Srba na Kordunu“ autor Mile Bosnić prikupio je veliki broj podataka, usmenih kazivanja, zapisa i fotografija, sistematizovao ih u poglavlja koja svedoče o životu Srba na Kordunu. U ovom obimnom poslu imao je pomoć velikog broja saradnika, najčešće usmenih kazivača istorije.

Ova dragocena knjiga ukazuje na viševekovni život Srba u ovim krajevima. Precizno su popisana mesta u kojima su živeli Srbi, prezimena i krsne slave koje su familije slavile, najčešća lična imena, običaji u vezi rađanja, venčavanja, sahranjivanja, obrađivanja zemlje, zabava, lečenja bolesti.

Knjiga „Običaji, vjerovanja i svakodnevni život Srba na Kordunu“ biće predstavljena u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, 20. februara 2020. godine, u 18 sati. O knjizi će govoriti Milojko Budimir, istoričar, Danko Perić, novinar, kao i sam autor. U muzičkom delu programa učestvuje Izvorna grupa „Kordun“ koja radi pri  KUD „Soko“ iz Inđije, a program će voditi Savo Smoljanović.