Loading

На међи уснулог сјаја и сивог недогледа – поетско вече чланова Књижевног клуба „Мирослав Мика Антић“

Пре тридесет година група ентузијаста и љубитеља лепе речи, основала је у Инђији књижевни клуб. Званично су га регистровали 15. октобра 1988. године и дали му назив „Мирослав Мика Антић“, у спомен на рано преминулог великог српског песника, сликара и боема. За свог првог председника изабрали су Владана Максимовића, који је успешно водио Клуб пуних десет година.

На његово место је дошла Весна Крунић, која је Клубом руководила две године, до јуна 2000. године, када је за председника изабран Златомир Боровница. До данашњих дана и тридесетог рођендана Клуба господин Боровница је на његовом челу.

У Књижевном клубу активно је учествовала и учествује читава једна плејада изузетних људи, песника и прозаиста, иако су проблеми у раду увек били присутни, најпре они просторни и финансијски. И поред тога Клуб је развио интензивну активност.

Издавачка делатност Клуба је веома развијена, а акценат у раду је стављен на организовање књижевних манифестација.

Главно обележје Клуба је Међународна песничка манифестација „Гарави сокак“, која се одржава од 1989. године, већ пуних 30 година и окупља песнике из преко двадесет земаља.

Од 2001. године Књижевни клуб „Мирослав Мика Антић“ организује дечју песничку манифестацију под називом “Певај, равницо”, која окупи децу-песнике школског узраста са територије општине Инђија.

Сваке године у марту, а у поводу рођендана Мирослава Мике Антића, већ петнаест година, сусрећу се песници боеми из земље и иностранства. Њих седамдесетак, читају своје боемске песме, написане управо за ово окупљање, и настављају дружење уз сремске тамбураше и вино, до дубоко у ноћ.

После сваке одржане манифестације Клуб објављује зборник песама, као аутентично штампано сведочење о људима који упорно и страсно стварају поезију, а читају је овде, у Инђији.

Ову јубиларну годину краси, између осталог, и једанаеста самостална књига инђијског ствараоца Јова Бодрожића, збирка песама „На међи уснулог сјаја и сивог недогледа“.

То је и повод за поетско вече истог назива, на коме ће бити представљена Бодрожићева књига, уз учешће њеног рецензента Александра Мијалковића.

О међи светлости и сивила, прошлости и будућности, непрекидном току времену, бескрајном путу живота, кроз стих и строфу водиће нас Јово Бодрожић, Ивана Гашић Грбић, Владимир Вукмирица и Драгана Вученовић. Модератор је Весна Степановић, а место одржавања Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији, 6. децембра 2018. године, у 18 сати.

Улаз је слободан и врло сте добродошли.