Loading

Izuzetne Srpkinje

Knjiga „One su promenile Srbiju“ je priča o izuzetnim ženama koje su svojim intelektom, darom, hrabrošću, borbenošću, duhovnom snagom i moralnom lepotom menjale Srbiju. I promenile je.

Ovo je priča o majkama, književnicama, ratnicama, glumicama, vladarkama, naučnicama, ktitorkama, sportistkinjama, ženama koje su se snažno borile za prava, slobodu i priznanje posebnosti pripadnica nežnijeg pola.

Prikazano je sedamdeset biografija izuzetnih žena, a svaka od njih predstavlja svojevrstan medaljon. Misija knjige je da podseti i naglasi koliko je svaka junakinja, od Jelene Anžujske i Majke Jevrosime do Alise Marić i Ane Ivanović, posebna i koliko zaslužuje da je pamtimo i slavimo. U vremenu izvitoperenog sistema vrednosti važno je da heroine poput Isidore Sekulić, Mileve Marić,  Anice Savić Rebac, Sofije Jovanović, Milene Pavlović-Barili, Mire Stupice, Gordane Vunjak… sačuvamo od zaborava i da se na njih ugledamo.

U vremenu u kojem je servirana jedna zbunjujuća slika šta je to lepo, moralno, hrabro, „One su promenile Srbiju“ govori o pravim vrednostima, moralu, lepoti, idealima. Ovo je zapravo jedan poseban spomenar žena koje su nas sve zadužile.

O knjizi govore  Tatjana Loš i Milena Marković, autorke, Vojislava Beca Tanurdžić, ilustratorka, a moderator je Vesna Stepanović.

Čitaonica Narodne biblioteke „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, 4. april 2019. godine, u 18 sati.

Dobro došli u Biblioteku, jer ona je dobro mesto!