Loading

Изузетне Српкиње

Књига „Оне су промениле Србију“ је прича о изузетним женама које су својим интелектом, даром, храброшћу, борбеношћу, духовном снагом и моралном лепотом мењале Србију. И промениле је.

Ово је прича о мајкама, књижевницама, ратницама, глумицама, владаркама, научницама, ктиторкама, спортисткињама, женама које су се снажно бориле за права, слободу и признање посебности припадница нежнијег пола.

Приказано је седамдесет биографија изузетних жена, а свака од њих представља својеврстан медаљон. Мисија књиге је да подсети и нагласи колико је свака јунакиња, од Јелене Анжујске и Мајке Јевросиме до Алисе Марић и Ане Ивановић, посебна и колико заслужује да је памтимо и славимо. У времену извитопереног система вредности важно је да хероине попут Исидоре Секулић, Милеве Марић,  Анице Савић Ребац, Софије Јовановић, Милене Павловић-Барили, Мире Ступице, Гордане Вуњак… сачувамо од заборава и да се на њих угледамо.

У времену у којем је сервирана једна збуњујућа слика шта је то лепо, морално, храбро, „Оне су промениле Србију“ говори о правим вредностима, моралу, лепоти, идеалима. Ово је заправо један посебан споменар жена које су нас све задужиле.

О књизи говоре  Татјана Лош и Милена Марковић, ауторке, Војислава Беца Танурџић, илустраторка, а модератор је Весна Степановић.

Читаоница Народне библиотеке „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији, 4. април 2019. године, у 18 сати.

Добро дошли у Библиотеку, јер она је добро место!