Loading

Zavičajna zbirka

Zavičajna zbirka Narodne biblioteke „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji počela je sa prikupljanjem građe za svoj fond davne 1973. godine. Knjige su prikupljane po principu veze: autor – izdavač – štampar sa teritorije Opštine Inđija i šire. Biblioteka, u saradnji sa drugim ustanovama, istorijskim arhivom Sremske Mitrovice, pojedincima i drugim bibliotekama izdvojila je za početak rada iz svog fonda određen broj knjiga koji pripadaju zavičajnosti.

Samu zbirku čine knjige i brošure, periodične publikacije koje su značajne za praćenje političkog, privrednog i kulturno-prosvetnog razvoja našeg grada, naročito u prošlosti, kao i sitan bibliotečki materijal (plakati, pozivnice, razglednice, fotografije..)

U zbirci se nalaze izdanja proze i poezije inđijskih autora, monografije, dela tematski vezana za Drugi svetski rat, naučni radovi u obliku separata koji su dobijeni od autora na poklon, magistarski i diplomski radovi, bibliografski radovi, listovi i bilteni preduzeća i škola iz našeg grada.

Poseban deo Zavičajnih zbirki su biblioteke-celine poklonjene, otkupljene ili zaveštane lične biblioteke koje su pripadale znamenitim ljudima, a u bibliotekama se čuvaju kao deo Zavičajnih zbirki. Tako je zahvaljujući plemenitosti njenih darodavaca našoj Zavičajnoj zbirci pripao legat Đorđa Vojnovića, uglednog zemljoposednika, legat doktora Borivoja Stanišića i Dobrile Grabovački, kao i poklon zbirka štampara Save Jankovića.

U Zavičajnoj zbirci čuvaju se magistarski radovi, doktorske disertacije naših sugrađana koji su bili voljni da nam ostave po jedan primerak, a koje su uradili u dobroj meri zahvaljujući fondu Zavičajne zbirke.

Zavičajna zbirka broji ukupno 1.556 knjiga.