Loading

S mikrofonom kroz istoriju

„Usmena, alternativna istorija Dragoslava Simića i njegovih gostiju na talasima radio-emisija – sada pretočena u tekstove i zaokružena u knjigu – obogaćena je velikim brojem pojedinačnih doprinosa izvanrednih sadržaja i tema. Pridružujući se znanim imenima našeg društva i naše kulture, mnogi autorovi sagovornici, koji su do sada bili anonimni, postaju i sami važni učesnici, s imenom i prezimenom, u kreiranju ove alternativne istorije pune emocija, istinitih događaja, oživljenih likova i neobičnih situacija.“ (Prof. dr Irina Subotić)

Na predstavljanju knjige „Glasom pisana istorija“ Dragoslava Simića, u inđijskoj Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, 24. januara 2019. godine, pored autora, govorio je i Zoran Hamović, direktor i glavni i odgovorni urednik IK CLIO, koja je objavila knjigu. Delove iz knjige čitala je Andrea Živković-Muškinja, a emitovani su i zvučni zapisi na osnovu kojih su nastajali tekstovi u knjizi.

Knjiga „Glasom pisana istorija“ predstavlja sjajan izbor iz bogate zaostavštine višedecenijskog serijala radiofonske emisije „Govori da bih te video“. Sagovornike i teme autor je lično otkrivao, znao da prilagodi svom mediju i realizovao s njima razgovore na raznim geografskim meridijanima, čak i u najtežim vremenima kao što su bile sankcije Ujedinjenih nacija i bombardovanje. Sačuvao je te istorijske snimke brojnih priča naših znamenitih, ponekad zaboravljenih a često sasvim skromnih likova koji sada, u knjizi, postaju opipljivi doživljaji koji pokrivaju ne samo ceo 20. vek već i široke prostore Balkana, pa i cele Evrope, do Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike i Australije.

Posetiocima je predstavljen sajt www.audioifotoarhiv.com, koji sadrži dokumentarne radio emisije, fototeke, istraživački rad u oblasti radiofonije, književne tekstove i novinske zapise, čiji je autor Dragoslav Simić.