Loading

Predstavljena publikacija „Pro2diši“

PRO2DIŠI, priručnik o načinu organizovanja i ispunjavanju svih zakonskih obaveza za akcije sađenja na nivou lokalne zajednice, predstavljen je u čitaonici inđijske Biblioteke, 16. januara 2020. godine.

Autorke publikacije su Ljubica Trkulja i Aleksandra Popović, master inženjeri pejzažne arhitekture, članice Udruženje „Inđijativa“, izdavač je Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, a publikacija je štampana u Štampariji „Feniks“ u Inđiji.

Udruženje „Inđijativa“ je osnovano 2018. godine s ciljem da ubrza dolazak vremenskog perioda kada, možda zvuči paradoksalno, ono samo neće morati da postoji. To znači da ćemo tada živeti u zdravoj sredini, da će mladi pronalaziti svoje mesto u svom mestu, da će tu osnivati porodice, da će se ljudi okupljati kada postoji problem i da će ga rešavati na vreme.

Knjiga je rezultat saradnje Narodne biblioteke „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji sa organizacijama u lokalnoj zajednici. Time što je izdavač ove publikacije, Biblioteka je pokazala da pruža snažnu podršku građanskom aktivizmu.

Udruženje „Inđijativa“ pokrenulo je Kampanju #prO2diši na teritoriji opštine Inđija, koja je najmanje pošumljena opština u Vojvodini. Globalnu katastrofu nastalu nebrigom, prevelikom emisijom ugljen dioksida i krčenjem zelenih površina potrebno je sistematski i planski zaustaviti.  Da Inđija postane zelena oaza Evrope – ambiciozno je postavljen cilj, koji nije nemoguće postići.

U publikaciji PRO2DIŠI autorke Ljubica Trkulja i Aleksandra Popović ukazale su na područja za sadnju na teritoriji inđijske opštine, izradile katalog biljnih vrsta koje su podesne za sadnju na području Leja, površine na obodu gradske zone, dale stručne savete kako zasaditi i negovati zasađeno drvo, te navele nekoliko izuzetno značajnih i zanimljivih informacija o životu biljaka i njihovim međusobnim relacijama u šumskim sistemima.

Pored autorki, na promociji je govorio i Mladen Rajić, član „Inđijative“, a moderator je bila Vesna Stepanović.

Čitaonica Biblioteke je bila prepuna zainteresovane publike, a scenografija, tamo napolju, sama se namestila i još ne misli da ode.

Sav prihod od prodatih publikacija biće iskorišćen isključivo za pošumljavanje Leja.

Ovih dana reč „prodiši“ postala je tema koja preokupira javnost. Publikacija PRO2DIŠI pomoći će nam u tome.