Loading

Представљена публикација „Про2диши“

ПРО2ДИШИ, приручник о начину организовања и испуњавању свих законских обавеза за акције сађења на нивоу локалне заједнице, представљен је у читаоници инђијске Библиотеке, 16. јануара 2020. године.

Ауторке публикације су Љубица Тркуља и Александра Поповић, мастер инжењери пејзажне архитектуре, чланице Удружење „Инђијатива“, издавач је Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији, а публикација је штампана у Штампарији „Феникс“ у Инђији.

Удружење „Инђијатива“ је основано 2018. године с циљем да убрза долазак временског периода када, можда звучи парадоксално, оно само неће морати да постоји. То значи да ћемо тада живети у здравој средини, да ће млади проналазити своје место у свом месту, да ће ту оснивати породице, да ће се људи окупљати када постоји проблем и да ће га решавати на време.

Књига је резултат сарадње Народне библиотеке „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији са организацијама у локалној заједници. Тиме што је издавач ове публикације, Библиотека је показала да пружа снажну подршку грађанском активизму.

Удружење „Инђијатива“ покренуло је Кампању #prО2diši на територији општине Инђија, која је најмање пошумљена општина у Војводини. Глобалну катастрофу насталу небригом, превеликом емисијом угљен диоксида и крчењем зелених површина потребно је систематски и плански зауставити.  Да Инђија постане зелена оаза Европе – амбициозно је постављен циљ, који није немогуће постићи.

У публикацији ПРО2ДИШИ ауторке Љубица Тркуља и Александра Поповић указале су на подручја за садњу на територији инђијске општине, израдиле каталог биљних врста које су подесне за садњу на подручју Леја, површине на ободу градске зоне, дале стручне савете како засадити и неговати засађено дрво, те навеле неколико изузетно значајних и занимљивих информација о животу биљака и њиховим међусобним релацијама у шумским системима.

Поред ауторки, на промоцији је говорио и Младен Рајић, члан „Инђијативе“, а модератор је била Весна Степановић.

Читаоница Библиотеке је била препуна заинтересоване публике, а сценографија, тамо напољу, сама се наместила и још не мисли да оде.

Сав приход од продатих публикација биће искоришћен искључиво за пошумљавање Леја.

Ових дана реч „продиши“ постала је тема која преокупира јавност. Публикација ПРО2ДИШИ помоћи ће нам у томе.