Loading

Predstavljena knjiga „Šorom sredom, dvared“ Bore Otića

Knjiga „Šorom sredom, dvared“ Bore Otića predstavljena je u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, 7. februara 2019. godine. Bora Otić, novinar RTV Vojvodine, autor je emisije „5kazanje“ koja se od 2003. godine prikazuje jednom nedeljno na RTV Vojvodini. Nova knjiga, kao i prethodna „Šorom sredom“, autentičan je dokument o Vojvodini kao celini i sa punom kompetencijom čuva od zaborava njenu nematerijalnu kulturnu baštinu. Ovo luksuzno „Prometejevo“ izdanje obogaćuje izvanredan izbor fotografija, koje su bez imalo preterivanja prava umetnička dela. Fotografije potpisuju Otići, Bora, Nemanja i Petar, te Jaroslav Pap, a u knjigu krasi i niz fotografija iz porodičnih albuma i privatnih kolekcija.

Poseban značaj knjizi daje jezik kojim je pisana. To je jezik zavičaja Bore Otića, jezik koji iščezava, jezik koji bi, da nije ovakvih dela i njihovih autora, pre ili kasnije bio potpuno zaboravljen.

Zato je Otić priredio i svojevrstan rečnik vojvođanskih starih ili zaboravljenih reči bez kog nije lako razumeti neke delove knjige. Pojašnjenje svake, za dlaku izgubljene, reči zapravo je mala priča ili čista poezija, kako čijem senzibilitetu već odgovora. Zato se i Rečnik mog zavičaja, od 183.  pa do poslednje numerisane stranice u knjizi, a to je 239,  čita isto kao i knjiga – sa pažnjom, setom, interesovanjem, osmehom i smehom.

Šta god da je tema – zanat, hobi, majstorije razne, predeli, običaji… u centru pažnje Otićevih emisija i priča ipak je samo – čovek. Mali, običan čovek, koji zna šta hoće, zna da kaže, zna da radi i u tome nalazi čistu i iskrenu radost.

Ako i postoji vojvođanski „budžak“ s kog Bora Otić nije skinuo prašinu i paučinu, onda je to eventualno neki zaselak, kojem će sigurno uskoro posvetiti svoju nadahnutu i istraživačku pažnju. Prešpartao je Vojvodinu širom i dužom, snimio silne metre i minute, napisao bezbroj reči i rečenica. I uvek nađe još i još. To sad već postaje fenomen za sebe.

Brojna publika u inđijskoj Biblioteci sa zadovoljstvom je pratila program, koji je upotpunila i projekcija fotografija koje se nalaze u knjizi. Red smeha, red nostalgije, poneka suza i puno divana učinilo je veče izuzetno prijatnim, dok se sa nestrpljenjem očekuje „Šorom sredom, trired“, koju je autor obećao.