Loading

Представљање књиге Ђорђа Рандеља „Патријарх Павле: светац којег смо познавали“

Намера аутора Ђорђа Рандеља је да књигом „Патријарх Павле: светац којег смо познавали“ помогне српском народу да коначно сазна или бар наслути, па крене у даље трагање о томе кога је то у личности патријарха Павла имао за духовног вођу у најтежих четврт века своје модерне историје.

Књига даје увид у начин размишљања и вредности за које се залагао човек који представља један од светлијих примера у нашој новијој историји.

Ђорђе Рандељ био је у јединственој прилици да, боравећи на Косову и Метохији крајем осамдесетих година прошлог века, проводи време са тадашњим владиком рашко-призренским, који је касније постао патријарх српски Господин Павле, једна од најзнаменитијих личности у савременој историји нашег народа. Ђорђе Рандељ му је месецима био саговорник и пратилац, па и (што посебно воли да нагласи) лични шофер по косметским селима и градовима, црквама и манастирима.

Ови сусрети, као и њихово специфично пријатељство, наставило се и у Београду, после децембра 1991. када је владика рашко-призренски Павле изабран за патријарха српског. Рандељ је био редован гост у Патријаршији, о чему пише и у књизи.