Loading

Одржана Годишња скупштина Подружнице библиотечких радника Срема

Библиотечки радници Срема, окупљени у Подружницу која је саставни део Друштва библиотекара Србије, редовно се окупљају, раде и друже. Сваке године домаћин и организатор Годишње скупштине је друга сремска библиотека, а редослед је утврђен азбучним редом седишта библиотеке. Ове године колеге из сремских библиотека и остале учеснике угостила је Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији, 18. маја 2017. године.

После уводне речи Браниславе Танасић, в.д. директора инђијске Библиотеке, те поздрава који је учесницима упутио Рајко Секулић, директор Библиотеке „Глигорије Возаровић“ у Сремској Митровици, вођење Скупштине преузела је Ружица Станковић, председница Подружнице библиотекара Срема.

Професор др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, одржао је инспиративно и мотивационо предавање библиотекарима Срема, у којима их је подсетио на значај и праве вредности њихове професије, осврнуо се на изазове који данас прете урушавању дигнитета библиотека и библиотекара, те их позвао да буду самосвесни, на висини задатка и довољно храбри да очувају и унапреде и свој и положај својих установа.

Весна Степановић, члан Управног одбора Библиотекарског друштва Србије, подсетила је на овогодишњи јубилеј Друштва, седамдесет година од оснивања, нагласила најважније активности Друштва у овој години, те позвала све библиотекаре да подрже рад БДС.

Седамнаести број Годишњака библиотека Срема за 2016. годину представила је Милијана Дмитровић Торма, одговорни уредник публикације. Гласило Подружнице, које излази од 1997. године, у најновијем броју доноси двадесетидва стручна рада сремских библиотекара.

Редовна извештавања о активностима у Подружници током протекле године поднели су Драгослав Илкић о 53. Сабору библиотекара Срема, Бранислава Танасић о 20. Сусретима библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића, а Ружица Станковић поднела је Извештај о раду Подружнице библиотекара Срема у 2016. години.

У редовном сусретању са књижевним ствараоцима „Са писцем у подне“ представљена је Ана Берта, инђијска завичајна ауторка, која пише поезију, прозу, етнолошке записе, сакупља грађу о завичају и тиме је чува од заборава.

У пријатном расположењу на заједничком ручку настављена је размена искустава и договорени будући заједнички пројекти.