Loading

Nagrada „Dušan Panković“ dodeljena Gordani Đilas

Gordana Đilas, bibliotekar savetnik, bibliograf i pesnik iz Novog Sada, dobitnik je Nagrade „Dušan Panković“ za izuzetna ostvarenja u oblasti srpske bibliografije, koju dodeljuje Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, u okviru stručno-naučnog skupa Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a biće uručena na 21. Susretima bibliografa, 9. novembra 2018. godine, u Inđiji.

Odluku je većinom glasova doneo Odbor Susreta bibliografa, na svojoj sednici, održanoj 2. oktobra 2018. godine, u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji.

Gordana Đilas rođena je u Nakovu, opština Kikinda. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu diplomirala je na Grupi za jugoslovenske i opštu književnost. Na istom fakultetu pohađala je postdiplomske studije u toku kojih je primala stipendiju Andrićeve zadužbine. Zvanje magistra stekla je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku, 2011. godine, sa tezom Bibliografija Pere Zupca.

Od 1989. godine radila je u Biblioteci Matice srpske na poslovima kataloške i bibliografske obrade knjiga, samostalnog vođenja Zavičajne zbirke Vojvodine, informisanja korisnika, priređivanja reprezentativnih izložbi i rukovođenja Odeljenja za čuvanje i korišćenje publikacija.

Učestvovala je sa referatima na više stručnih i naučnih skupova i objavila je veliki broj radova, prikaza i recenzija.

Autor je knjige ogleda o značajnim ličnostima iz istorije Biblioteke Matice srpske, autor Bibliografije radova akademika Mileve Prvanović, koatur je Bibliografije INDIS 1976-2009, Bibliografije Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića : Inđija 1983-2016, a priredila je nekoliko knjiga, između ostalih i Vodič Biblioteke Matice srpske.

Sastavila je i objavila nekoliko desetina selektivnih bibliografija, a potvrđuje se i kao autor bibliografija ili odrednica u Leksikonu pisaca Jugoslavije, Srpskog biografskog rečnika i Srpske enciklopedije.

Član je Odbora Susreta bibliografa u Inđiji, redakcije Glasa biblioteke u Čačku, Godišnjaka Biblioteke Matice srpske, Komisije za polaganje stručnih ispita u bibliotečko-informacionoj delatnosti, Republičke komisije za sticanje viših stručnih zvanja u bibliotečko-informacionoj delatnosti. Član je Upravnog odbora Bibliotekarskog društva Srbije.

Objavila je jedanaest zbirki poezije i za svoj književni rad nagrađivana brojnim nagradama.

Svojim inicijativama, predanošću i preciznošću u radu i svojom impozantnom bibliografijom, Gordana Đilas je u velikoj meri doprinela očuvanju, obradi, širenju i popularizaciji pisane reči i unapređenju srpske bibliografije i bibliotekarstva.

Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića su stručno-naučni skup posvećen teorijskim i praktičnim aspektima bibliografije i jedinstven je u našoj zemlji i okruženju.

Susreti bibliografa neguju uspomenu na dr Georgija Mihailovića, istaknutog srpskog bibliografa, a organizator skupa je Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, od 1983. godine. Ove godine, 9. novembra, održavaju se Dvadesetprvi Susreti bibliografa.

Ciljevi Susreta bibliografa su afirmisanje teorije, istorije i prakse bibliografije, isticanje suštine i značaja bibliografije, kao izvora informacija i pretpostavke bavljenja naukom, kao i apostrofiranje mesta, uloge i važnosti bibliografskog rada sa istorijskog, nacionalnog, kulturnog i naučnog aspekta.