Loading

Izdanja 2001 – 2010

Anton N. Lukić: Inđija Indigena: zapisi i predanja

Objavljeno 2002. godine
Suizdavač „Srpska knjiga“, Ruma
Monografiju Inđija = Indigena : zapisi i predanja. Narodna biblioteka je objavila u saradnji sa Srpskom knjigom iz Rume. Ovo vredno delo napisao je Anton Lukić, vrsni hroničar, koji je svoj višedecenijski rad pretočio u ovu knjigu i njome obradovao svoje sugrađane i sve one koji vole Inđiju i žele da saznaju o njenoj prošlosti što više.
Na preko 600 stranica autor poklanja čitaocima svoja saznanja i uspomene osamdesetogodišnjeg života u Inđiji.

Dušan Panković: Epikur : roman o putu po usebiji i okolini

Objavljeno 2002. godine
Suizdavač IP „Svetovi“, Novi Sad
Roman Epikur je unutrašnja i spoljna povest jednog vremena koje zahvata raspon od Drugog svetskog rata do danas. Ispričan u prvom licu, on u svoju optiku asimiluje niz završenih i nezavršenih povesti mnogih aktera, protagonista i antagonista, pomenutog vremena.
Epikur je kontroverzno traganje za smislom, slobodom, slobodnom voljom, u metežu nasilja i društvenih prinuda. Stranice ovog romana deluju kao uzbudljivo svedočanstvo o kraju jednog veka i njegovim potresnim i bolnim himerama.

Dr Vjekoslav Sajfert: Instrumentacija I

Objavljeno 2002. godine
Suizdavači: Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, Zrenjanin, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin
Udžbenik namenjen studentima Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, smer Upravljanje tehničkim sistemima u medicini.

Dr Vjekoslav Sajfert: Zbirka zadataka iz fizike

Objavljeno 2002. godine
Suizdavači: Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, Zrenjanin, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin
Zbirka zadataka iz fizike namenjena studentima Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, ali može poslužiti i studentima srodnih fakulteta, gde je program kursa fizike sličan. Takođe može poslužiti i kao korisna literatura za prijemne ispite na fakultetima.

Dr Vjekoslav Sajfert: Praktikum iz fizike

Objavljeno 2002. godine
Suizdavači: Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, Zrenjanin, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin
Praktikum iz fizike namenjen studentima Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, ali može poslužiti i studentima srodnih fakulteta, gde je program kursa fizike sličan.

Pavle Solarić : Pominak knjižeski : fototipsko izdanje knjige iz 1810. godine

Objavljeno 2003. godine
Uvodna studija i registri Lazara Čurčića, pogovor Aleksandre Vraneš
Pominak knjižeski Pavla Solarića je fototipsko izdanje knjige iz 1810. godine. Biblioteka se odlučuila da izda ovo reprint izdanje zbog izuzetnog doprinosa bibliografiji ovog znamenitog bibliografa.

Prilozi o ustanku Karađorđevom

Objavljeno 2004. godine
Povodom proslave dva veka od Prvog srpskog ustanka, Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ je dala svoj doprinos obeležavanju velikog jubileja našeg naroda objavljivanjem publikacije Prilozi o ustanku Karađorđevom koju je uredio Duško Lupurović, predsednik Zavičajnog društva „Stara Beška“.

Sava Panković; Aca Mihajlović: Novi Karlovci : 250 godina postojanja

Objavljeno 2004. godine
Knjiga je objavljena povodom dvestapedesetogodišnjice doseljavanja predaka stanovništva Sasa. Napisana je po literaturi koja je autorima bila na raspolaganju, čistim jezikom i jasnim stilom.
Ova zavičajna čitanka oslikava prošlost naselja i njegovih stanovnika.
Autori knjige su imali cilj da ukratko napišu istorijski pregled sela od vremena kad je naselju promenjeno ime iz Sasa u Nove Karlovce, pa sve do Drugog svetskog rata.

Radoslav Marković: Pripovetke

Objavljeno 2005. godine
Reprint izdanje
Povodom 140 godina od rođenja Radoslava Markovića, a na inicijativu njegovog potomka Žorž Branislava, Biblioteka je u čast i pomen našeg cenjenog i nezaboravljenog prote objavila reprint izdanje tri njegove pripovetke, pod naslovom Pripovetke.
Ovo reprint izdanje je urađeno sa autorovih knjiga koje se brižno čuvaju u legatu Đorđa Vojnovića.Sadržaj:
* Gospoja Persin plan
* Na klizavu putu
* Braća

Dušan Panković: Saske skaske

Objavljeno 2005. godine
Suizdavači: Fondacija Gimnazije u Inđiji, Izdavačka radionica „Svitak“, Požega
…Junaci ovih priča nisu ni „bivši ljudi“ Maksima Gorkog, ni „božji ljudi“ Bore Stankovića, ali su dovoljno zanimljivi za literarnu obradu. Iz obilja materijala pisac je izdvojio ono što mu se učinilo najinteresantnijim, ili čega se najradije sećao. Postupio je upravo onako, kako je poznati političar i pisac, Slobodan Jovanović, rekao pišući o Vuku Karadžiću: „Lako je beležiti ono što se vidi, ali je teško videti ono što vredi da se zabeleži…

Đorđe M. Dević: Tako je bilo

Objavljeno 2006. godine
Arhitektonsko-literarno ostvarenje, knjiga Tako je bilo, je memoarska proza dobrodošla svakom zavičajnom knjižnom fondu, još jedno delo, vrlo značajno za inđijsko književno nasleđe. Ona je dobro štivo za iščitavanje, a posebno je dobrodošla kao svedočanstvo sposobnosti sagledavanja jednog prošlog vremena i svega onoga što je ono sa sobom nosilo.

Ana Vukajlović: Brisanje suza : priče o razvodu

Objavljeno 2006. godine
Priče za ženu i o ženi. Izmamljuju suze.
Prepune su snažnih emocija.
Priče o hrabrosti, iskrenosti i prostodušnosti.

Aleksandra Stećuk: Svet mašte

Objavljeno 2006. godine
Prva samostalna zbirka poezije talentovane mlade pesnikinje.

Jasna Jovanov: Danica Jovanović

Objavljeno 2007. godine
Suizdavači Spomen zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad, TOPY, Beograd, Vojno-izdavački zavod, Beograd
U slikarstvu Danice Jovanović (Beška, 1886 – Petrovaradin, 1914), autorka knjige dr Jasna Jovanov otkrila je neke malo poznate ili pak sasvim nepoznate elemente, na kojima se temelji ideologija srpske moderne umetnosti, čime su znatno obogaćena dosadašnja skromna saznanja o delu tragično preminule umetnice, strasno posvećene umetnosti.
Tokom kratkog stvaralačkog perioda Danica Jovanović je ostvarila sedamdesetak slika rađenih u duhu minhenske slikarske škole, ekspresionističke poetike, sa povremenim naznakama simbolizma, čime se svrstava među najznačajnije srpske slikarke sa početka dvadesetog veka.
Zahvaljujući ovoj knjizi, ljubitelji umetnosti imaće prilike da se detaljnije upoznaju za životom i stvaralaštvom jedne od predstavnica početaka moderne umetnosti u Vojvodini.

Slobodanka Runić: Zimski bluz

Objavljeno 2007. godine
Zbirka savremene poezije nadahnute pesnikinje iz Inđije.

Među vama – mi!

Objavljeno 2007. godine
Radovi učenika 7. razreda Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji, nastali u okviru školskog projekta „Među vama – MI!“ realizovanog tokom 2005/06. školske godine.

Dušan Panković: Pogled s Čarobnog brega

Objavljeno 2009. godine
Suizdavač „Svitak“ Požega
Pogled s Čarobnog brega predstavlja četvrtu po redu knjigu proze našeg uglednog bibliografa i književnika, Dušana Pankovića.
Reč je o dnevničkim zapisima beleženim na Fruškoj gori, u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Njen sadržaj se može shvatiti kao osvrt na univerzalne probleme: ljudske egzistencije, filozofije, nauke i umetnosti, specijalno one koje je potencirao XX vek i u kojima je pisac, ponekad, imao i svoju rolu. To je freska Edenskog vrta i Maslinske gore XX veka iz Fruškogorske perspektive.

Nataša Milanović: Taksonomija i usvajanje pojmova

Objavljeno 2009. godine
Suizdavač „Zadužbina Andrejević“ Beograd
Autorka u monografiji Taksonomija i usvajanje pojmova razmatra uticaj Blumove taksonomije kao modela u kreiranju nastavnog procesa kojim je moguće efikasno definisati i operionalizovati nastavne sadržaje i aktivnosti u svojstvu uspešnog formiranja elementarnih matematičkih pojmova.
Rad je izuzetno značajan za nastavu matematike jer u primeni unapređuje nastavnu praksu, naročito na početku osnovnog obrazovanja učenika.

Aleksandar Mihajlović: Fudbalski klub Železničar i 96 godina fudbala u Inđiji

Objavljeno 2009. godine
Monografija nastala iz želje autora, profesora u penziji i velikog ljubitelja fudbala, da sačuva od zaborava zbivanja u inđijskom fudbalu, a samim tim, i baci više svetla na prošla vremena.
Fudbalska hronika, stara skoro sto godina, hronološki postavljena u cilju prikazivanja prošlog vremena. Dokumentacija je dobro sređena po tabelama i dopunjena fotografijama.

Dobrilo Aranitović: Biblioteka kao ogledalo vaseljene

Objavljeno 2009. godine
Suizdavač JP Službeni glasnik Beograd
Knjiga Biblioteka kao ogledalo vaseljene nudi 46 ogleda iz savremene ruske nauke o bibliotekarstvu, organizovanih u devet tematskih celina, od najopštijeg, filozofskog pristupa bibliotekarstvu do posebnih stručnih tema, kao što su bibliografija, čitanje i biblioterapija.
Tekstovi objavljeni u ovoj knjizi prevazilaze stručnu bibliotekarsku problematiku i mogu biti podsticajni širem intelektualnom krugu, književnim kritičarima, pedagozima, psiholozima, filozofima, sociolozima, svima onima koje zanimaju fenomeni knjige i čitanja, ali i promene epohalne paradigme u kontekstu informatičkog društva i postmoderne kao njegovog duhovnog ekvivalenta, kaže u predgovoru prof. dr Željko Vučković.

Milan Marković i grupa autora: Letandur

Objavljeno 2009. godine
Sa željom da se promoviše mlađa generacija inđijskih umetnika organizovan je Festival umetnosti mladih Art fest Letandur.
Na Festivalu je okupljena veća grupa mladih umetnika pisaca, slikara, muzičara, glumaca i onih koji prate savremeno umetničko stvaralaštvo.
Tokom višenedeljnih susreta, grupa mladih entuzijasta je uspela da proizvede književnu građu koja je poslužila kao osnova za eksperimentalno delo u okviru projekta Letandur.
Kao jedan od rezultata rada na ovom projektu, svetlost dana je ugledala knjiga Letandur.

Grupa autora: 250 godina škole u Novim Karlovcima (Sasama)

Objavljeno 2009. godine
Povodom jubileja, 250 godina postojanja škole „Slobodan Bajić Paja“ objavljena je knjiga 250 godina škole u Novim Karlovcima (Sasama).
Ova knjiga ima zadatak da otvori sećanje na minulo vreme, istoriju škole i početak pismenosti u Novim Karlovcima (Sasama).
Obiluje slikama i hronološki sređenim podacima o svima onima koji su jedan deo života proveli u ovoj ustanovi. Posvećena je učiteljima, nastavnicima, veroučiteljima kao i đacima škole.

Prof. dr Željko Vučković; doc. dr Nada Todorov: Kultura čitanja u vremenu interneta

Objavljeno 2010. godine
Ova knjiga bavi se kulturom čitanja, knjigama i bibliotekama u vremenu interneta, sa bibliološkog, pedagoškog i komunikološkog aspekta.

Sadržaj knjige nudi nam dva rada koja se bave smislom čitanja i misijom knjiga i biblioteka u digitalnoj eri. Zatim slede četiri priloga sa rezultatima empirijskih istraživanja o čitanju dece, o stavovima osnovaca i srednjoškolaca prema čitanju, o korišćenju školskih biblioteka kao faktoru postignuća učenika i o ulozi biblioteka i interneta u obrazovanju studenata. Dva zaključna rada preispituju informatičku pismenost i budućnost knjige i čitanja.

Grupa autora: 250 godina škole u Novim Karlovcima (Sasama)

Objavljeno 2010. godine
2. dopunjeno izdanje
Povodom jubileja, 250 godina postojanja škole „Slobodan Bajić Paja“ objavljena je knjiga 250 godina škole u Novim Karlovcima (Sasama).
Ova knjiga ima zadatak da otvori sećanje na minulo vreme, istoriju škole i početak pismenosti u Novim Karlovcima (Sasama).
Obiluje slikama i hronološki sređenim podacima o svima onima koji su jedan deo života proveli u ovoj ustanovi. Posvećena je učiteljima, nastavnicima, veroučiteljima kao i đacima škole.

Ana Berta: Tragovi tradicije

Objavljeno 2010. godine
Knjiga „Tragovi tradicije“ predstavlja svedočenje o tradiciji i kulturi Mađara u Vojvodini kroz prizmu vlastitog sećanja autorke.

Autorka je veliki deo života provela u multikulturalnom selu Maradik, te uz autobiografske elemente, ona u knjizi pruža i obilje etnoloških podataka. Ana Berta zadire u raznolike sfere života kroz svoju priču: saznajemo o rađanju i odrastanju, o prvom susretu sa vozom i drugim susretima i rastancima, o dućanima, pijacama i vašarima, o mađarskim svatovima, o radostima i tugama života na salašima, o moleraju, baštovanstvu, kulinarstvu, o ljubavi prema ravnici i zavičaju. Svoja kazivanja autorka je obogatila obiljem fotografija na kojima su zabeleženi važni trenuci iz života porodice i okoline.
Knjiga Tragovi tradicije Ane Berte predstavlja doprinos etnologiji kraja u kome živi i svojevrsno je zaveštanje potomcima – ona budućnosti poklanja prošlost.

Milan Stojisavljević: Večna šuma, večna reka, večni ljudi

Objavljeno 2010. godine
Knjiga sećanja Milana Stojisavljevića „Večna šuma, večna reka, večni ljudi“, svojevrsno je svedočenje o jednom vremenu i ljudima tog vremena.

Na vrlo autentičan način autor pripoveda o Dunavu i Čortanovcima – reci i šumi, o kultu vode i šumskim legendama, o vikendicama i kafanama, o susretanjima, o povezanosti čoveka sa prirodom, o poeziji i muzici. Pripovedanje Miše Stojisavljevića je spontano, a kreće se u dva pravca – ka unutrašnjem svetu, duboko intimnom i ka spoljašnjem, opštem, sveprisutnom i svima poznatom. Kroz atmosferu vrlo osobenu, na trenutke prožetu humorom, autor istovremeno ispisuje odu prirodi, biografiju ljudi dragih mu i poznatih, kao i autobiografiju i pokazuje nam lice jedne stvarnosti koja izmiče.

Aleksandar Mijalković: Imam pravo da mi bude krivo

Objavljeno 2010. godine
Knjiga „Imam pravo da mi bude krivo: aforizmi za decu“ druga je ove vrste u autorovom opusu, a aforizmi su mu prevođeni na engleski i ruski jezik i objavljeni u mnogim antologijama.

Tematski, knjiga je podeljena u pet celina (poglavlja) i svaka od njih je naslovljena po jednim aforizmom: „Rano detinjstvo je najvažnija stvar u životu svakog čoveka i najduža stvar u životu svakog deteta“, „Volim školu, ali to je neuzvraćena ljubav“, „Ja hoću da budem ja! I obrnuto“, „Prva polovina života prođe u vezivanju. Od pertli do kravate. Drugu polovinu života koristiš za raspetljavanje“ i „Na kraju života mnogi podetinje, ali najveći deo ostalih kojima to smeta se nikada ne uljude“.

Čuvajući netaknuto zrno detinjeg u sebi, Mijalković je uspeo da stvori intelektualno-humoristično delo dostupno širokoj čitalačkoj publici. Njegovi aforizmi su „čas govor deteta, čas odraslog čoveka“. Često slučajno izgovorene rečenice u ovom slučaju postaju moćno sredstvo izražavanja i to je „dobar primer kako se izlazi iz sigurnih, dobrouhodanih, okamenjenih govornih žanrova“.

Jovanović, Pera: Baronove priče / Baronoske paramiča

Objavljeno 2010. godine
Knjiga poezije autora Pere Jovanovića Barona.
Knjiga sadrži pesme na srpskom i romskom jeziku.

Mirjana Jovanović: Poezija života

Objavljeno 2010. godine
Zbirka poezije Mirjane Jovanović, dugogodišnjeg profesora književnosti.
Knjiga je obogaćena slikarskim umećem Franje Sotelija.

Ana Vukajlović: Neko u prolazu

Objavljeno 2010. godine
Knjiga Ane Vukajlović Neko u prolazu pisana je jednostavnim jezikom, iskreno i sa puno emocija. Ljubav, iskušenja, snaga vere, tragični događaji, tajne – jednom rečju ŽIVOT, to je glavna tema ove knjige.
U svakoj od pet novela neko u prolazu promeni tok pripovedanja, izmeni život glavne junakinje, trajno, ali i samo tren, ponekad bole, ali i donose sreću.Zbirka pripovedaka Neko u prolazu je treća knjiga inđijske spisateljice.