Loading

Izdanja 1983 – 2000

Prilozi srpskoj bibliografiji 18. veka

Objavljeno 1983. godine
Izdavačku delatnost Narodne biblioteke „Dr Đorđe Natošević“ vezujemo za 1983. godinu i objavljivanje zbornika „Prilozi srpskoj bibliografiji 18. veka“.
Naime, same reči poštovanog Lazara Čurčića u pogovoru zbornika bile su veliki podsticaj za dalji rad na izdavaštvu Biblioteke. Doslovno, one glase: „Ovom knjigom beleži se početak izdavačke delatnosti „Narodne biblioteke „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji i obeležavaju „Prvi susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića…“

Radoslav Marković: Pravoslavna srpska parohija u Inđiji krajem 1900. godine

Objavljeno 1991. godine
Reprint izdanja iz 1901. godine
„Pravoslavna srpska parohija u Inđiji krajem 1900. godine “ je prvo delo ove vrste vezano za Inđiju i od neprocenjivog je značaja za izučavanje njene istorije. Kasnije će ova knjiga poslužiti kao osnovni izvor za objavljivanje mnogih publikacija iz prošlosti ovog kraja.
Reprint izdanjem Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije se na jedan način odužuje proti Radoslavu Markoviću za ono što je učinio za pisanu reč i kulturu ovog sremskog mesta.“

Radoslav Marković: Srbi u Sremu i u osečkoj okolici po zanimanju ; Raspodela zemlje u istočnom ravnom Sremu

Objavljeno 1991. godine
* Reprint izdanja iz 1905. godine ** Reprint izdanja iz 1910. godine
Publikacija „Srbi u Sremu i u osečkoj okolici po zanimanju; Raspodela zemlje u istočnom ravnom Sremu od prote Radoslava Markovića pojavila se prvi put 1919. godine u izdanju Srpske manastirske štamparije u Sremskim Karlovcima. Ovo delo ima veliki značaj za izučavanje naselja u Sremu i Vojvodini i svedoči o nama i našem narodu.

Desanka Maksimović: Čudesan svet

Objavljeno 1996. godine
Izbor i predgovor Slobodan Ž. Marković
Novi Sad : Prometej : Gradska biblioteka : Kulturno-prosvetna zajednica Vojvodine ; Sremska Mitrovica : Biblioteka „Gligorije Vozarević“ ; Vršac : Gradska biblioteka ; Ruma : Gradska biblioteka ; Subotica : Gradska biblioteka ; Beočin : Biblioteka „Jovan Grčić Milenko“ ; Žitište : Narodna biblioteka ; Kula : Narodna biblioteka ; Negotin : Narodna biblioteka ; Smederevo : Narodna biblioteka ; Inđija : Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ ; Stara Pazova : Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ ; Ćuprija : Narodna biblioteka „Dušan Matić“ ; Sombor : Narodna biblioteka „Karlo Bijelicki“ ; Niš : Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ ; Kikinda : Narodna biblioteka „Jovan Popović“

Đorđe Vojnović: Inđija u sećanjima

Objavljeno 1997. godine
Dr Aleksandra Vraneš kao priređivač knjige Đorđa Vojnovića „Inđija u sećanjima“ iznela je na svetlost dana uređene zapise i sećanja ovog znamenitog Inđinčanina i time zainteresovala inđijsku i širu čitalačku publiku.
Objavljivanjem dela Đorđa Vojnovića Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ se na neki način i jednim delom odužuje uspomeni na ovog značajnog inđijskog veleposednika i obrazovanog prevodioca i bibliofila.

Radoslav Marković: Pravoslavna srpska parohija u Inđiji krajem 1900. godine, drugo umnoženo izdanje (reprint izdanja iz 1901. godine)

Objavljeno 1998. godine
Reprint izdanja iz 1901. godine
Reprint izdanja Pravoslavna srpska parohija u Inđiji krajem 1900. godine. Ovo delo je drugo umnoženo izdanje, objavljeno u susret obeležavanju pedeset godina od smrti prote Radoslava Markovića.

Slankamenijada ili revmijade jednog kupališnoga gosta / slanopoj St. Pazovskoga

Objavljeno 1998. godine
Reprint izdanja iz 1909. godine
Slankamenijada ili revmijade jednog kupališnoga gosta / slanopoj St. Pazovskoga je jedan duhovit i iskren ljudski zapis u vidu speva, pisanog u osmercu. Svedoči o tome da se Stari Slankamen kroz istoriju mora spominjati i po banji – kupalištu, koja je danas specijalna bolnica za najteže oblike napokretnosti ljudskog tela.
Napisao ju je davne 1909. godine Nikola Ilić.
Ovo reprint izdanje je stiglo kao skromni doprinos u obeležavanju 175-te godišnjice od rođenja dr Đorđa Natoševića.

Slavko Gavrilović: Stara Inđija; Mirjana Lesek: Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Inđiji

Objavljeno 1998. godine
Saradnja sa istoričarem dr Slavkom Gavrilovićem i istoričarem umetnosti dr Mirjanom Lesek iznedrila je publikaciju „Inđija od postanka do sredine XIX veka“ i „Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Inđiji“.
Publikacija svedoči o postanku Inđije kao naselja i postanak i izgradnja crkve Vavedenja Presvete Bogorodice u Inđiji, u periodu od postanka pa sve do sredine 19. veka.
U publikaciju je uvršćen popis domaćinstava iz 1828. godine.

Ljubomir Ivančević: Prilog proučavanju Crkve Sv. Nikole u Starom Slankamenu

Objavljeno 1998. godine
Crkva Sv. Nikole u Starom Slankamenu spada u najstarije spomenike ove vrste u Sremu. Otuda proučavanje ovoga spomenika, njegove istorije, arhitekture, ikonografije i ostalih umetničkih i naučnih vrednosti kojima je crkva u prošlosti raspolagala, a nekojima i danas raspolaže, ima značaja i za ukupno proučavanje istorije Srema.

U ovom prilogu autor je izneo važnije momente iz kulturnog i ekonomskog života ovog spomenika u XVIII veku.

Jasmina Vukmanović: Nema lepše pesme od bećarca

Objavljeno 1999. godine
„A gle lole, a gle roda moga,
a ja htela da ljubim drugoga!“
To je, kako objašnjava Jasmina Vukmanović, domaćica iz Rume, bio bećarac od koga je, pre 28 godina, sve počelo. Od tada je nakupila kolekciju od 4.700 sremskih bećaraca i objavila tri knjige.“Nema lepše pesme od bećarca“ Jasmine Vukmanović je zbirka koja sadrži 1500 bećaraca i poskočica, sakupljenih najvećim delom iz usmenih izvora.
Bećarce nije prepisivala nego ih je dobijala od zemljoradnika, estradnih umetnika, vozača, studenata i doktora nauka.

Dr Vjekoslav Sajfert: Fizika

Objavljeno 1999. godine
Suizdavač Tehnički fakultet «Mihajlo Pupin», Zrenjanin
Po rečima autora, ovaj udžbenik je predviđen za studente Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu. Pored toga mogu ga koristiti i studenti drugih fakulteta, gde je program sličan.

Dušan Panković: Lirski memoari

Objavljeno 2000. godine
Suizdavač IP Matice srpske, Novi Sad
2000. godine u saradnji sa IP Matice srpske, Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ objavljuje knjigu/memoare Dušana Pankovića „Lirski memoari“ koji predstavljaju „potragu za zaturenim osećanjima i zaboravljenim mislima“.
Autor na samom početku knjige poručuje svojim čitaocima: „Memoari se pišu kad se nespokojan pripravljaš za pokoj večni, pa ni sam ne znaš zašto ti prošlo pada kao živo na pamet. Možda zazivaš prohujalo da njime odužiš kraj? Raspinje me misterija preživljenog i proživljenog i ne mogu otići dok se istini ne odužim… San, maštanje, emocije su… predmet ovog pisanija moga, pa ipak, mislim, da su i istorija.“