Loading

Istorijat

Knjižnica i čitaonica u Inđiji, preteča današnje Narodne biblioteke «Dr Đorđe Natošević» u Inđiji, osnovana je, neposredno posle Drugog svetskog rata, rešenjem mesnog Narodnooslobodilačkog odbora, a sa radom je počela 1. septembra 1945. godine, kao sastavni deo Doma kulture. Knjižnica nije imala utemeljenje u nekoj građanskoj čitaonici pre Drugog svetskog rata, jer su u Inđiji tog vremena postojale samo privatne biblioteke, uglavnom kod većinskog nemačkog stanovništva.

Posleratna knjižnica imala je fond od 500-600 knjiga, a učitelj Petar Lozjanin bio je zadužen za njen rad.

Šezdesetih godina prošlog veka knjižnica se nalazila u sastavu Radničkog univerziteta. Nabavljane su nove knjige i pedantno inventarisane, a izdavane su dva puta nedeljno. U fondu se tada nalazilo oko 800 knjiga.

Obezbeđivanjem odgovarajućih prostorija i angažovanjem stručnog kadra, oktobra 1965. godine počinje da radi Matična biblioteka sa ograncima u mestima Maradik, Krčedin, Beška, Novi Karlovci i Čortanovci, a radila je u sastavu Kulturno-prosvetne zajednice i Zajednice za kulturu.

Ozbiljniji rad Biblioteke nastaje tek nakon 29. marta 1973. godine, kada je osnovana kao samostalna ustanova i pod imenom pod kojim i danas radi. Od tada je evidentan stalni razvoj bibliotečke delatnosti u Opštini. Tada je, kao i danas, Biblioteka jedina ustanova kulture u Opštini Inđija.

Biblioteka je u svom sastavu, pored centralnog objekta u opštinskom centru i četiri ogranka – u Beški, Maradiku, Krčedinu i Novim Karlovcima, imala i Galeriju Kuća Vojnovića (od 1998-2006. godine) i Kulturni centar (od 2003-2006. godine), koji su obavljali delatnost prikazivanja filmova, organizovanja gostovanja pozorišnih predstava, razvijali sopstvenu pozorišnu produkciju, galerijsku delatnost, organizovali tribina, škole klavira i još mnogo toga. Od 01. januara 2007. godine Galerija Kuće Vojnovića i Kulturni centar posluju kao samostalna ustanova kulture Kulturni centar Inđija.