Loading

Na međi usnulog sjaja i sivog nedogleda – poetsko veče članova Književnog kluba „Miroslav Mika Antić“

Pre trideset godina grupa entuzijasta i ljubitelja lepe reči, osnovala je u Inđiji književni klub. Zvanično su ga registrovali 15. oktobra 1988. godine i dali mu naziv „Miroslav Mika Antić“, u spomen na rano preminulog velikog srpskog pesnika, slikara i boema. Za svog prvog predsednika izabrali su Vladana Maksimovića, koji je uspešno vodio Klub punih deset godina.

Na njegovo mesto je došla Vesna Krunić, koja je Klubom rukovodila dve godine, do juna 2000. godine, kada je za predsednika izabran Zlatomir Borovnica. Do današnjih dana i tridesetog rođendana Kluba gospodin Borovnica je na njegovom čelu.

U Književnom klubu aktivno je učestvovala i učestvuje čitava jedna plejada izuzetnih ljudi, pesnika i prozaista, iako su problemi u radu uvek bili prisutni, najpre oni prostorni i finansijski. I pored toga Klub je razvio intenzivnu aktivnost.

Izdavačka delatnost Kluba je veoma razvijena, a akcenat u radu je stavljen na organizovanje književnih manifestacija.

Glavno obeležje Kluba je Međunarodna pesnička manifestacija „Garavi sokak“, koja se održava od 1989. godine, već punih 30 godina i okuplja pesnike iz preko dvadeset zemalja.

Od 2001. godine Književni klub „Miroslav Mika Antić“ organizuje dečju pesničku manifestaciju pod nazivom “Pevaj, ravnico”, koja okupi decu-pesnike školskog uzrasta sa teritorije opštine Inđija.

Svake godine u martu, a u povodu rođendana Miroslava Mike Antića, već petnaest godina, susreću se pesnici boemi iz zemlje i inostranstva. Njih sedamdesetak, čitaju svoje boemske pesme, napisane upravo za ovo okupljanje, i nastavljaju druženje uz sremske tamburaše i vino, do duboko u noć.

Posle svake održane manifestacije Klub objavljuje zbornik pesama, kao autentično štampano svedočenje o ljudima koji uporno i strasno stvaraju poeziju, a čitaju je ovde, u Inđiji.

Ovu jubilarnu godinu krasi, između ostalog, i jedanaesta samostalna knjiga inđijskog stvaraoca Jova Bodrožića, zbirka pesama „Na međi usnulog sjaja i sivog nedogleda“.

To je i povod za poetsko veče istog naziva, na kome će biti predstavljena Bodrožićeva knjiga, uz učešće njenog recenzenta Aleksandra Mijalkovića.

O međi svetlosti i sivila, prošlosti i budućnosti, neprekidnom toku vremenu, beskrajnom putu života, kroz stih i strofu vodiće nas Jovo Bodrožić, Ivana Gašić Grbić, Vladimir Vukmirica i Dragana Vučenović. Moderator je Vesna Stepanović, a mesto održavanja Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, 6. decembra 2018. godine, u 18 sati.

Ulaz je slobodan i vrlo ste dobrodošli.