Loading

Legat Đorđa Vojnovića

Đorđe Vojnović (1888-1975)

Đorđe Vojnović je rođen 1888. godine, od oca Đorđa i majke Ljubice.

Roditelji su se u Inđiju naselili polovinom 19-tog veka, došavši iz Buđanovaca. Porodica Vojnović je bila imućna i ugledna, i živela je u Rumi. Po samom dolasku u Inđiju Đorđe Vojnović, otac, kupio je 250 jutara zemlje, a kasnije njegova supruga Ljubica dokupila je još 50 jutara zemlje, tako da je zaokružila posed na 300 jutara zemlje u „komadu“.

U takvim uslovima bogatstva i blagostanja rastao je Đorđe Vojnović mlađi. Gimnaziju je učio u Osijeku i Sremskim Karlovcima, prava je izučavao u Beču. Oženio se mlad sa Anicom Kontić. Po smrti oca vraća se u Inđiju. Posle Prvog svetskog rata, bavi se razvojem ekonomije i nacionalnim pitanjem.

Prevodio je sa stranih jezika, naročito sa nemačkog. Objavio je knjigu Sedam godina na Tibetu: moj život na dvoru Dalaj Lame, od Hajnriha Harera u izdanju Matice srpske 1956. godine.

Umro je 1975. godine u Inđiji i sahranjen je u porodičnoj grobnici na Inđijskom Starom srpskom groblju

Vojnović je kao strastveni bibliofil posedovao veliku biblioteku koja je obuhvatala preko 6.000 knjiga, među kojima je bilo i 70 retkih knjiga. Svoju biblioteku je poklonio gradskoj Biblioteci u Inđiji kao legat.

Legat knjiga Đorđa Vojnovića je kao zbirka muzejskog karaktera stručno sređena i na stručan način izložena. Posle preuzimanja knjiga donatora Đorđa Vojnovića, knjige su smeštene u zasebnu sobu gde je smešten i nameštaj biblioteke Đorđa Vojnovića. Knjige su se opet našle u istim vitrinama, pa tako i ovaj legat dobija obeležje spomen sobe ostavioca.

Legat Đorđa Vojnovića, pored toga što svojim sastavom daje mogućnosti za izučavanje života i ličnosti samog donatora, daje i veliki doprinos bogatstvu i raznolikosti prostora u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“.