Loading

Izdanja 2011 –

Dejan Vukićević: Zavičajni fondovi

Objavljeno 2011. godine
Suizdavač JP Službeni glasnik Beograd
Knjiga dr Dejana Vukićevića teži da sa što više aspekata osvetli fenomen zavičajnih fondova, da obuhvati sve što ima ikakvih dodirnih tačaka sa njima, te da se oni sami sagledaju u svojoj razvojnoj perspektivi.
Knjiga Zavičajni fondovi predstavlja verziju istoimene doktorske disertacije koju je autor odbranio 2010. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Živan Pašić: Čortanovačka crkva

Objavljeno 2011. godine
Suizdavač Zavičajno društvo „Kozarica“
„Autor je pokušao da rekonstruiše postojanje crkve u današnjim Čortanovcima, od početka XVIII veka gde se lagano učvršćuje hrišćanska vlast posle izgona Turaka sa ovih prostora do podizanja pravoslavnog hrama koji na svojim temeljima postoji na istom mestu i danas. Autor je uspeo i da rekonstruiše vreme i proces razvoja hrama, kako njegove izgradnje, ukaže na probleme sa kojima su se susretali meštani pa do postavljanja ikonostasa, crkvenih zvona i na kraju, satova na tornju. Hroničar, istraživač i zaljubljenik u svoje rodno mesto, svoje Čortanovce, Živan Pašić sačinio je jednu dobru, prepunu raznih podataka, događaja i ličnosti, uz to lepo i bogato ilustrovanu monografiju na polzi svim Čortanovčanima, ali i šire, svima onima koji Čortanovce vole, a njih nije malo.“

Miroslav Filipović: Život na reci

Objavljeno 2012. godine
„….. Glavni junak ove nadahnute priče je, u stvari Dunav, sa pomoćnicima koji priču potpomažu: govorljiv, upućen i radoznao narator i njegov brod, neizbežni kapetan „nasukan“ na obali, kafanica, i seanse, uz piće, riblje specijalitete, dobru muziku, i neizbežne dame koje dolaze u ovaj raj sa nepodeljenom željom da se tu zadrže duže od jedne, male, obične avanture…..“

Škola broj 1: OŠ „Petar Kočić“ Inđija

Objavljeno 2012. godine
Monografija o 230 godina postojanja škole.

Ana Vukajlović: Na čudesnom putu

Objavljeno 2013. godine
Prvi roman naše sugrađanke Ane Vukajlović, profesorke književnosti u penziji, Na čudesnom putu je dirljiva priča o ljubavi u današnjem surovom vremenu. Priča o Mariji, devojci izuzetne fizičke a nadasve duhovne lepote, koja preživljava tešku saobraćajnu nesreću ali i posle toga ne pada duhom. Nastavlja da radi i priziva pravu, iskrenu ljubav. U tome joj pomaže zaveštanje deda Janka, zahvaljujući kome provodi na letovanju sudbonosne dane sa Andrejem…

Veljko Grujić – Vedža: Troskok u vis

Objavljeno 2014. godine
Savremenik razvoja svog rodnog mesta, dečak, mladić i čovek koji je najlepše trenutke svog života proživeo ovde, pred čijim očima se Inđija razvijala, menjala, pa i gubila svoje atribute koji su je činili baš onako poželjnom za život, igru, ljubav, muziku i druženje, Veljko Grujić Vedža priča sa puno emocija o prošlosti koja je lakim troskokom u vis postala sadašnjost. Taj proces neumitno teče, i ovo sadašnje brzo prolazi i još brže biva zaboravljeno.
Knjiga obiluje autentičnim podacima o ljudima i događijama, brojnim fotografijama. Ono najvažnije što knjiga „Troskok u vis“ ima jeste duboka emotivnost, puno ljubavi i opraštanja, pomalo gorčine i puno plemenitosti.

Miloš Runić: Boje duše

Objavljeno 2014. godine
Prva samostalna zbirka poezije darovitog mladog pesnika iz Inđije.

Duško Lupurović: Stradanje Srba iz Beške početkom Prvog svetskog rata

Objavljeno 2014. godine
Suizdavač: Zavičajno društvo „Stara Beška“
Tragajući za informacijama o stradanju Srba iz Beške početkom Prvog svetskog rata, autor Duško Lupurović naišao je na veliki broj dokumenata, rukopisa, novinskih članaka i delova knjiga i monografija. Pronađenu građu je složio hronološki, izabrao najreprezantativnija dokumenta i objavio ih onako kako su napisana u origanalu. Septembra 1914. godine na Petrovaradinskoj trvđavi streljani su Beščani: Svetozar Dujanović, paroh, Vladimir Marković, beležnik, Svetozar Bojić, krojač, Vladimir Rac, posednik, Milan Varićak, student veterine i Danica Jovanović, slikarka. Sto godina nakon ovog velikog stradanja knjiga Duška Lupurovića predstavlja snažan doprinos da njihova žrtva ne bude prekrivena velom zaborava.

Ana Vukajlović: Ne znam šta mi bi

Objavljeno 2015. godine
„…Kroz dvadeset i jednu priču, na preko 150 stranica, sa velikom lakoćom, jednostavnim kratkim rečenicama Ana nas sa puno domišljenosti i duhovitosti uvodi u svet jedne domaćice, njene odnose sa članovima porodice, sa komšinicama, prijateljicama, rođacima, na pijaci, na putovanjima…“

Ratko Racković: Vojnovići: duhovnici, trgovci i posednici

Objavljeno 2016. godine
Knjiga prati uspone i padove porodice Vojnović, značajne kako za inđijsku, tako i za rumsku opštinu. Od začetnika familije buđanovačkog paroha Petra, koji je podigao crkvu u ovom sremskom selu daleke 1763. godine, preko episkopa temišvarskog Georgija, te brojnih duhovnika, senatora, trgovaca, načelnika i beležnika rumskog magistrata, do bečkog i američkog stranstvovanja Georgija, trgovca, koji po povratku u Srem stiče posed. I sve tako do poslednjeg izdanka familije Vojnović, Georgija, Đorđa, koji je ostavio legat Inđiji, kuću i ličnu biblioteku.

Ana Berta: Da mi srcu bude blizu

Objavljeno 2016. godine
Četvrta zbirka poezije Ane Berte. 

„…Život je najlepši miraz koji nam se rođenjem daruje, poručuje pesnikinja i naša sugrađanka Ana Berta. Svojom poezijom i umetničkim darovima Ana će ovaj naš nesavršeni svet učiniti boljim i humanijim…“

Filip Petrović: Balerinin hod

Objavljeno 2017. godine
Prvi roman mladog autora iz Inđije Filipa Petrovića „Balerinin hod“ psihološki je triler, koji kroz priču glavnog junaka Davida govori o traženju svrhe, odnosu prema životu i načinu života, nečemu što njegov otac opisuje kao „Moira maniya fatum“. Sudbina. Ipak, ljubav kao kula svepostojanja se najviše prožima sa svih aspekata, roditeljska, mladalačka i na kraju… smrtna? Maštovita realnost koja drži pažnju.

Jovan-Bata Božić, Stanko Matijević: Prvih 20 godina : istorijat inđijskog rock ‘n’ rolla

Objavljeno 2017. godine
Knjiga predstavlja svojevrstan istraživački poduhvat kojem su pristupili autori ne bi li od tamnih senki zaborava sačuvali jedno po svemu posebno i dragoceno vreme, angažovane i energične mlade ljude, istinske ljubitelje rock ‘n’ roll muzike i nadarene umetnike. „Prvih 20 godina : istorijat inđijskog rock ‘n’ rolla“ pravi je almanah u koji je stalo bezbroj imena muzičara koji su svim srcem i dušom gradili rock ‘n’ roll scenu u Inđiji i okolini. Neki od njih više nisu živi, te knjiga ujedno i čuva sećanje na njih.