Књиге за децу

Франсоаз Буше: Мој урнебесни приручник о књигама

... чак и за оне који не воле да читају


 

 "...Од читања се расте (брже него када једеш супу). Доказано је да, ако читаш и са 100 година, ти и даље растеш! Зато читај без прекида..."

Књига која ти даје преко 50 сјајних разлога да заволиш књиге, иако имаш милион пречих ствари које би радио.
Ова књига намењена је деци и одраслима, а посебно онима који не воле да читају.

Тања Алексић: Кефалица
Ова књига представља својеврсни речник у коме деца преузимају функцију дефинисања света.

На постављена питања дају крајње искрене и оригиналне одговоре, који су често тачнији од оних које би одрасли дали на иста питања.

Љиљана Дугалић: Лука у чаробном дворишту


Ево изванредне књиге коју доживљавамо као изузетну помоћ у раду са савременим породицама. Између њених корица, кроз низ интересантних прича, проживљавамо пут сазревања деце и грађења богатог породичног ткива. А породица јесте најзначајније и најсигурније место за одрастање и доживљај света. Наравно ако живи пуним животом. Лукини доживљаји исприповедани у овој књизи препричаваће се, њима ће се поново враћати, а откриваће их и будуће генерације читалаца. Ова срцем писана књига помоћи ће деци да на најлепши начин уђу у чаробно двориште које их окружује.

Филип Лешермије : Принцезе

''У овој књизи принцеза налази се Пепељуга и још неколико познатих личности, али нарочито непознате и неоправдано заборављене принцезе. Али то није све. У овој књизи принцеза има чудних прича и анегдота, има тајни и разних портрета и још пуно тога што нас засмејава, што нас плаши и о чему сањаримо. Али то није све. У овој књизи принцеза нема само принцеза. Има и каменчића, и сунцобрана и пољубаца. Има вртова, један принц и неких црних лептира. Ту је и плансифера и пуно мистерија. Има љубави. Као и увек. Али не само тога. Ова књига принцеза говори о принцезама онако као што нико до сада то није чинио, и приказује вам их онаквим каквим их ника до сада нисте видели. Али то није све...''

Анђела Нанети : Мој дека је био трешња


Ово је књига коју би свако требало да прочита. У њој има толико љубави, среће, туге и лепоте, да никога не може да остави равнодушним. Сваком ће измамити смех и сузе, радост и тугу, али ће се и поред тога читалац осећати добро и биће му жао када буде морао да се растане са овим романом кроз који нас води дечак Тонино.

Кроз дружење са баком и деком са села, Тонино сазнаје о лепоти сваког животног тренутка људи који се воле, повезаности човека и природе, о успоменама које ће му бити звезда водиља ка одрастању. Чак ће и нестанак вољених људи из његовог живота лакше поднети захваљујући снази љубави која је испунила целокупно његово биће, као и вера да су његов деда и трешња у дворишту сеоске куће постали једно.

Дејзи Медоуз : Серијал Дугина чаролија


Крените за вилом до краја дуге! У свакој књизи "Дугине чаролије" крије се по једна вила - сакупи их све и врати сјај Вилинској земљи!


Звездана вила Стела не може да припреми божићно славље без своја три чаробна украса за јелку. Могу ли јој Кирсти и Рејчел помоћи да их врати на вилинску новогодишњу јелку, или ће новогодишње славље пропасти.

Урош Петровић: Мистерије Гинкове улице

Упознај зеленокосу Марту, девојчицу која живи у необичној Гинковој улици и има још необичнији хоби – да открива тајне и решава мистерије.
Умеш ли ти да их решаваш? Да ли желиш да се опробаш у овом узбудљивом занату?

Придружи се Марти и пробај да решиш мрачне, занимљиве и несвакидашње случајеве. Ако ти се учини да је неки од њих баш тежак, Марта ће ти помоћи, и то на један тајни начин.
Е да, и ово је веома важно: не смеш да се плашиш мрака, змија и сенки.
А сада, само храбро, напред у улицу треперавих светиљки и скровитих кутака!

„Нова књига мозгалица и главоломки чувеног писца и пустолова Уроша Петровића нуди нове изазове за све одважне истраживаче и мудрице. Љубитељи Авена, Загонетних прича и Петог лептира уживаће и у овој сјајној збирци мистерија илустрованој непоновљивим цртежима маестра Дејана Мандића.“

Роалд Дал: Чарли и фабрике чоколаде

Ово је прича о дечаку Чарлију Бекиту који потиче из веома сиромашне породице. Он обожава чоколаду и често сања о њој, али не може себи да је приушти. Недалеко од Чарлијеве куће налази се чувена фабрика чоколаде Вилија Вонке чији су изуми надмачили читав свет. У својој фабрици он прави невероватне слаткише, али га годинама нико није видео нити је ико крочио у фабрику. Ипак, једног дана у новинама је освануо оглас да је у свет послато пет Златних улазница које су сакривене у чоколадицама – ко их пронађе, не само да ће посетити Вонкијеву фабрику већ ће добити залихе слаткиша за цео живот. Чарли неће веровати својим очима када пронађе последњу пету улазницу и освоји животно путовање кроз славну фабрику чоколаде. Поред Чарлија, још четворо деце је пронашло улазнице: Аугустус Глумп, прождрљиви дечак; Верука Солт, размажена девојчица; Виолета Борегард, девојчица која увек жваће жваке и Мајк Тиви, љубитељ теевизије. Нико од њих није ни свестан какве их авантуре и изненађења чекају у Вонкијевој фабрици.

Загонетни Иксилон

Књига Милана (односно Милана Д. Вукотића), творца чувене представе ’’Растибуђилизоване клејбезабле’’ са краја седамдесетих година, занимљиво је штиво намењено најмлађима.

Ово је прича о дечаку који жели да избегне сусрет са старијим рођацима који долазе за викенд. Како не би увредио своју мајку, он покушава да се разболи према саветима доктора Кранкештајна. Он улази у неочекивану авантуру. Сусреће дечака из паралелног света, као и двојицу ’’браће’’, једног из прошлости, а другог из будућности. Они покушавају да уђу у траг тајни коју представља загонетни Иксилон....

Књига ’’Загонетни Иксилон’’ ведра је и оптимистична и уједно прва којом се овај аутор представио нашој најмлађој публици.


Роберт Такарич: Мењам пубертет за било шта! Повољно!

Дође тако једном у животу време, када си велики, а ниси, када си много паметан а у ствари опет ниси, када си требао да будеш тамо а остао си на истом месту, јер стварно НИСИ! И дође ти све глупо, и дође ти све досадно, и дође ти нека хемија у главу и нечија свеска, и причаш да ти није ништа... А није да није ништа! Већ је свашта и ништа...

Књига се препоручује само онима који су имали додира с пубертетом, првим љубавима и првим "раскидима". Можда и онима којима су ненадано почели да расту бркови и онима који су се ненадано пробудили с новом фарбом у коси.

Осталима се не препоручује.

Зар није поштено?