Препоручујемо

Стеван Станковић: Бисери Србије


Луксузна монографија са више од 1000 фотографија у боји, на стручан, документован али и веома занимљив начин представља туристичке и културне вредности и потенцијале Србије.

Монографија је подељена у поглавља која одговарају географским и туристичким целинама, од плодне Бачке на северу до простране Метохије на југу. Представљене су најатрактивније туристичке дестинације Србије.

Аутор текста монографије "Бисери Србије" је др Стеван Станковић, професор емеритус Универзитета у Београду а аутор прелепих фотографија је Драган Боснић.

Имре Кертес: Досије К.
Један од највећих писаца двадесетог века и једини мађарски писац овенчан Нобеловом наградом, Имре Кертес у овој књизи, исписаној у форми разговора који је водио са својим пријатељем, оживљава хронологију изузетно занимљивог, невероватног живота.

Досије К. је, већ самим насловом отворена алузија на Кертесов досије из Аушвица, у који је доспео као четрнаестогодишњи дечак, нека врста опоруке у којој писац објашњава колико је тешко понети белег преживелог, некога ко је остао да би пренео истину о озлоглашеном нацистичком логору

Тони Парсонс : Људи и дечаци


O љубави између оца и сина. Плус све друго.
Хари Силвер води добар живот. Има лепу жену, троје дивне деце и сјајан посао као продуцент култне радио-емисије. Али ускоро пуни четрдесет година, а његова бивша жена враћа се у Лондон. Хари ће ускоро можда морати да се опрости с добрим животом...
Када се његов четрнаестогодишњи син Пат пресели код мајке, Харијеве невоље тек почињу. Син му је отишао, посао му је у опасности, а жену му је узнемирио повратак његове бивше супруге. Снови као да се руше. Усред тог хаоса умаршираће двојица старих војника, ратних другова Харијевог оца из битке код Монте Касина. Хоће ли ова два стара намћора помоћи Харију да поврати свог сина, породицу и свој живот? И могу ли они показати Харију Силверу шта заиста значи бити мушкарац?
Ведар, дирљив и незабораван, Људи и дечаци је роман о томе како живимо данас.


Дејан Стојиљковић : Константиново раскршће


Ниш, родни град императора Константина Великог, поприште је читавог сплета мистериозних догађања при крају Другог светског рата. Нацистичка потага за древним мачем – једним од симбола апсолутне моћи, супотставиће у Константиновом граду једне против других добре и лоше Немце, партизане, четнике, локално становништво и – фантастични део домаћег предања – вампире.
Прозно штиво аутора Зорана Стојиљковића названо Констатиново раскршће, у себи сажима елементе историјског романа, фантастике, хорора и трилера. Сама књига је у великој мери утемељена на историјском чињеницама, а један део главних ликова су историјске личности. Објављених једанаест издања довољно говоре у прилог интригантности и заниљивости теме и садржаја.

Гроздана Олујић: Гласови у ветру

 

У роману Гласови у ветру Гроздане Олујић, кроз причу о једној српској грађанској породици, уметнички убедљиво појављују се важне традиције европског романа: породични роман који је битно одредио уметнички лик књижевности у XIX и XX веку и емигрантски роман који битно обележава важну модернистичку традицију и српске и светске књижевности. Кроз мноштво варијација, лајтмотива, лирских и психолоских фрагмената, Гордана Олујић обликује причу која исказује психолошку и историјску подлогу нашег поднебља, као и духовну ситуацију модерног времена. У проповедној равнотежи између модернистичког експеримента и реалистичке фактуре, са уверљиво обликованим ликовима, Гласови у ветру вредан су резултат савременог српског приповедања (...)

Из Одлуке Жирија за доделу НИН-ове награде критике за роман године

Марио Варгас Љоса: Авантуре неваљале девојчице

Добитник Нобелове награде за књижевност 2010. године.У врло раном узрасту Рикардо остварује сан који је у својој родној Лими имао откад зна за себе: да живи у Паризу. Али поновни сусрет с љубављу из младости све ће променити. Млада девојка, неконформиста, авантуристкиња, прагматична и немирна, извући ће га из малог света његових амбиција.

Стварајући задивљујућу напетост између комичног и трагичног, Марио Варгас Љоса се игра са стварношћу и фикцијом како би изнео причу у којој нам се љубав представља као нешто што се не може дефинисати, као власница хиљаду лица, попут неваљале девојчице. Страст и удаљеност, случај и судбина, бол и ужитак...

Издавачка кућа Лагуна